8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateBanii cheltuiţi pe apa îmbuteliată ar putea asigura acces universal la apa potabilă

Banii cheltuiţi pe apa îmbuteliată ar putea asigura acces universal la apa potabilă

Banii cheltuiți pe apa îmbuteliată ar fi suficienți pentru a asigura un acces universal la prețiosul lichid, arată un raport al Națiunilor Unite.

Jumătate din banii cheltuiţi la nivel mondial pentru achiziţionarea de apă îmbuteliată, ale cărei vânzări au explodat în ultimele decenii, ar fi suficienţi pentru a asigura un acces universal la apă potabilă, arată un studiu ONU citat de AFP și Agerpres. Oprirea consumului de apă îmbuteliată ar reduce, de asemenea, poluarea cu plastic.

Alegerile consumatorilor rămân influenţate de prejudicii persistente, subliniază autorii studiului.
„Percepţia este că apa îmbuteliată este opţiunea mai sănătoasă. Dar noi am demonstrat că nu este neapărat cazul şi că oamenii plătesc mult mai mult pentru apă îmbuteliată – de la 150 la 1.000 de ori mai mult decât pentru un litru de apă de la robinet”, a declarat Zeineb Bouhlel, autoarea principală a studiului și cercetător la Institutul pentru Apă, Mediu şi Sănătate din cadrul Universităţii Naţiunilor Unite din Hamilton, Canada.

Poluanţi în apa îmbuteliată

Poluanţi au fost găsiţi în sute de mărci de apa îmbuteliată în peste 40 de ţări, depăşind adesea standardele locale sau globale, explică raportul. Acesta avertizează, de asemenea, asupra lipsei de reglementare care să încadreze industria apei îmbuteliate şi subliniază incapacitatea guvernelor de a ţine pasul cu expansiunea galopantă a acestui sector.

Un studiu despre apa îmbuteliată arată că aproape toată conţine particule de plastic. Universitatea de stat din New York a realizat testele şi din 250 de eşantioane verificate 93% erau contaminate.
Oamenii de știință au concluzionat că apa îmbuteliată conține o cantitate de plastic de cel puțin două ori mai mare decât apa de la robinet. Cel mai întâlnit tip de plastic din sticlele cu apă este polipropenul, folosit în fabricarea capacului.

Apa potabilă încă nu este accesibilă tuturor

Două miliarde de oameni încă nu au acces la apă potabilă de calitate. S-au facut totuşi unele progrese. În 2020, 74% din populaţia lumii avea acces la apă potabilă de la robinet, faţă de 62% cu 20 de ani în urmă, arată studiul. O situație care e însă departe de obiectivul Națiunilor Unite, de a face apa potabilă accesibilă tuturor.
Până în 2025 jumătate din populația lumii va locui în zone care nu vor fi sigure din punctul de vedere al alimentării cu apă, avertizează OMS.

Tot OMS spune că, în 2020, 74% din populația globală (5,8 miliarde de oameni) a folosit un serviciu de apă potabilă gestionat în siguranță.
La nivel global, cel puțin 2 miliarde de oameni folosesc o sursă de apă potabilă contaminată cu fecale, mai spune OMS.
Contaminarea microbiană a apei de băut ca urmare a contaminării cu fecale prezintă cel mai mare risc pentru siguranța apei de băut.

Apa de băut contaminată microbiologic poate transmite boli, precum diareea, holera, dizenteria, tifoida și poliomielita, și se estimează că provoacă 485.000 de decese prin diaree în fiecare an.
În 2019, în țările cel mai puțin dezvoltate, doar 50% dintre unitățile de îngrijire a sănătății aveau servicii de bază de apă, 37% aveau servicii de bază de salubritate și 30% aveau servicii de bază de gestionare a deșeurilor.

În ultimii 10 ani, vânzările de apă îmbuteliată au crescut cu peste 70%

Autorii raportului au cerut o mai mare transparenţă şi stabilirea unor măsuri juridice care să le impună companiilor să declare public cantităţile de apă recoltate şi să evalueze consecinţele activităţilor lor asupra mediului.
În ultimul deceniu, vânzările globale de apa îmbuteliată au crescut cu 73%, la aproape 270 de miliarde de dolari şi 350 de miliarde de litri, se arată în raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS