4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDiete si fitnessDe ce nu putem rezista în faţa dulciurilor? Un studiu nou oferă explicaţii surprinzătoare

De ce nu putem rezista în faţa dulciurilor? Un studiu nou oferă explicaţii surprinzătoare

Care este motivul pentru care oamenii cad pradă tentaţiei dulciurilor sau a fast-food-ului? De ce nu putem rezista în faţa unei bucăţi de ciocolată sau în faţa unei porţii de cartofi prăjiţi?

Potrivit unui studiu recent, slăbiciunea noastră nu ţine de voinţă, ci de cauze metabolice, mult mai greu de controlat.
Creierul uman devine dependent de alimente bogate în grăsimi şi zahăr, transmite publicaţia de specialitate 360medical.

Creierul se obişnuieşte cu porţiile de mâncare nesănătoasă

Mai mulţi oameni de știință de la Institutul pentru studierea metabolismului Max Planck, din Köln, în colaborare cu universitatea americană Yale, au demonstrat acum că alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr ne modifică creierul. Dacă mâncăm în mod regulat chiar și cantități mici din aceste produse, creierul învață să consume exact aceste alimente pe viitor.

Potrivit studiului, expunerea la alimente bogate în grăsimi şi zahăr „joacă un rol esenţial în reglarea răspunsurilor creierului la anticiparea şi consumul de alimente foarte gustoase”.

Testul cu porţia de budincă

„Tendința noastră de a consuma alimente bogate în grăsimi și zahăr, așa-numita dietă occidentală, ar putea fi înnăscută sau s-ar putea dezvolta ca urmare a supraponderalității. Dar noi credem că, în acest caz, creierul învață această preferință”, explică Sharmili Edwin Thanarajah, autorul principal al studiului.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au administrat zilnic unui grup de voluntari o budincă ce conținea multe grăsimi și zahăr, timp de opt săptămâni, în plus față de dieta lor normală.

Celălalt grup a primit o budincă ce conținea același număr de calorii, dar mai puține grăsimi. Activitatea cerebrală a voluntarilor a fost măsurată înainte și în timpul celor opt săptămâni.

În mod inconștient, preferăm gustările bogate în grăsimi

Răspunsul creierului la alimentele bogate în grăsimi și zahăr a fost mult mai mare în grupul care a mâncat budinca bogată în zahăr și grăsimi după opt săptămâni. Acest lucru a activat în special regiunea din creier responsabilă de motivație și recompensă.

„Măsurătorile activității cerebrale au arătat că în creier au loc schimbări și se formează conexiuni noi. Creierul se „re-cablează” (rewiring) după consumul de chipsuri și dulciuri. El învață în subconștient să prefere alimentele recompensatoare”, explică Marc Tittgemeyer, care a condus studiul.

Prin aceste modificări la nivelul creierului, vom prefera întotdeauna, în mod inconștient, alimentele care conțin multe grăsimi și zahăr.

Dulciurile creează dependenţe pe termen lung

În timpul perioadei de studiu, persoanele testate nu s-au îngrășat mai mult decât cele din grupul de control. Nici valorile lor sanguine, cum ar fi glicemia sau colesterolul, nu s-au modificat.

Cu toate acestea, cercetătorii presupun că preferința pentru alimentele bogate în zahăr va continua și după încheierea studiului.

„În creier se fac conexiuni noi și acestea nu dispar atât de repede. La urma urmei, scopul învățării este ca, odată ce ai învățat ceva, să nu uiți atât de repede”, explică Marc Tittgemeyer.

Cercetătorii susţin că este important de studiat această „re-cablare” a creierului. Procesul ar avea rădăcini în dependenţe mai nesănătoase.

La nivelul creierului, procesul este similar celui provocat de droguri

Multe alimente procesate moderne au o densitate energetică ridicată şi conţin frecvent atât grăsimi, cât şi zahăr.

Alimentele procesate moderne sunt, prin urmare, stimuli puternici. L fel ca în cazul abuzului de droguri, modelele testate pe animale au demonstrat că un consum frecvent al acestora ‘re-cablează’ circuitele creierului. Similar drogurilor, există dovezi că această ‘re-cablare’ promovează un consum suplimentar de alimente dense energetic- Toate aceste detalii sunt precizate în lucrarea ştiinţifică publicată miercuri, în revista Cell Metabolism.

Dulciurile şi chipsurile cresc şi riscul de cancer

Acest studiu vine la scurt timp după o altă cercetare, publicată în februarie de un grup de oameni de ştiinţă britanici. Conform acesteia, persoanele care consumă mai multe alimente ultra-procesate ar prezenta un risc mai mare de a dezvolta şi de a muri de cancer. Printre acestea se numără chipsuri şi băuturi carbogazoase dulci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS