4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateScaieţii, sursa tinereţii?

Scaieţii, sursa tinereţii?

O buruiană care crește și în România are potențial anti-îmbătrânire și de vindecare a rănilor. Oamenii de știință au constatat că fructele plantei Xanthium strumarium au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Ele ar putea fi folosite pentru produse anti-îmbătrânire şi pentru protejarea pielii. Este vorba despre plata cunoscută în România sub numele popular de cornuți sau scaieți.

Noile cercetări sugerează că buruiana ar putea să ajute şi la reducerea daunelor provocate de razele UVB și la accelerarea vindecării rănilor.

Efect de regenerare

În studiul lor, cercetătorii au descoperit că extractul fructelor plantei Xanthium strumarium ajută la reducerea daunelor cauzate de radiația ultravioletă (UVB) și la accelerarea vindecării rănilor în modelele de țesut 3D.

Descoperirile au fost prezentate la Discover BMB, reuniunea anuală a Societății Americane pentru Biochimie și Biologie Moleculară, în perioada 25-28 martie.

Ce este Xanthium strumarium ?

Planta cunoscută științific sub numele de Xanthium strumarium este o buruiană care crește vara. Când este complet dezvoltată, poate ajunge până la doi metri înălțime.

Buruiana creează „fructe” capsulate și cu spini duri, bine-cunoscuții scaieți. Atunci când un animal sau un om se apropie de plantă, scaieții se agață de acesta, contribuind la răspândirea plantei în alte zone.

Aceste buruieni sunt originare din zone din Europa de Sud, Asia Centrală și China. Cu toate acestea, ele pot fi găsite acum și în alte zone ale lumii, inclusiv în Statele Unite.

Folosită de chinezi pentru tratarea durerilor de cap

Buruiana invazivă a fost folosită în medicina tradițională chineză de secole, fiind utilizată în mod obișnuit pentru tratarea rinitei și a durerilor de cap.

Mai recent, oamenii de știință au analizat utilizarea acestei plante pentru tratarea artritei reumatoide, a diabetului și a cancerului.

Extractul de scaieți și protecția pielii

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit culturi de celule și un model de țesut 3D similar cu pielea umană. Au evaluat cum extractele de fructe de Xanthium strumarium ar putea afecta producția de colagen, vindecarea rănilor și daunele provocate de radiațiile UVB.

În urma analizei, oamenii de știință au descoperit că extractele au crescut atât producția, cât și degradarea colagenului și au accelerat vindecarea rănilor.

La doze mai mici, extractul a oferit, de asemenea, un efect protector împotriva radiațiilor UVB, dar la cea mai mare doză testată, a afectat răspunsul celular la UVB.

Potențiala toxicitate a plantei în doze mari

Deși rezultatele echipei de cercetători sunt promițătoare, aceștia au avertizat, de asemenea, că dozele mari de extract de fructe de Xanthium strumarium ar putea fi dăunătoare. Prin urmare, trebuie efectuate cercetări suplimentare pentru a determina nivelurile sigure pentru aplicațiile cosmetice și farmaceutice.

„Este foarte important să găsim doza adecvată prin teste de toxicitate acută”, spune Song. „Până acum, ne-am dat seama că planta ajută cu adevărat la vindecarea rănilor și la producția de colagen. Iar asta joacă un rol important în sănătatea pielii la nivel molecular”, a continuat ea.

Pentru a trece la următorul pas, cercetătorii încearcă să determine acum implicațiile la nivel molecular pentru a putea trece la testarea pe animale.

Potențial de vindecare și anti-îmbătrânire

„Acest nou studiu este foarte intrigant. Are potențialul)unui impact uriaș în domeniul vindecării rănilor, al menținerii barierei cutanate, dar și în lumea produselor cosmetice”, a declarat dr. Alexis L. Young. Medicul este dermatolog la Centrul medical universitar Hackensack, și profesola Facultatea de medicină Hackensack Meridian.

„Fundamentele de bază ale produselor anti-îmbătrânire includ stimularea creșterii colagenului, inhibarea descompunerii colagenului. De asemenea, aplicarea de antioxidanți pentru a preveni deteriorarea ADN-ului și efectele de îmbătrânire ale radicalilor liberi. În cultura de celule și țesuturi, această plantă ar putea avea capacitatea de a face aceste lucruri”, a precizat medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS