4.5 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateObezitatea poate afecta creierul copiilor

Obezitatea poate afecta creierul copiilor

Greutatea în exces poate avea efecte indirecte asupra creierului copiilor şi al adolescenţilor. Aproximativ jumătate dintre copiii obezi pot dezvolta apnee obstructivă în somn. Afecţiunea provoacă reducerea cantităţii de oxigen care intră în sânge pentru perioade scurte de timp, prin întreruperea respiraţiei. Din cauza privării de oxigen, creierul adolescenţilor ar putea avea de suferit, semnalează o echipă de cercetători din America.

Efectul indirect al greutăţii excesive

Hipoxia, adică lipsirea de oxigen a creierului şi a corpului, poate provoca somnul întrerupt, probleme de învățare, atenție și memorie și probleme de comportament, cum ar fi hiperactivitatea, transmite 360medical.

O echipă de medici specialiști în boli respiratorii și de somn la Spitalul de pediatrie Montefiore, din New York, a cercetat ce efecte poate avea apneea de somn asupra creierul adolescenților. Se pare că aceasta face ca părți ale creierului, esențiale pentru învățare și memorie, să se subțieze sau să se inflameze. Studiulde dimensiuni record a fost publicat în revista Sleep.

Cum s-a desfăşurat studiul

Împreună cu o echipă de cercetători, specialiștii recrutat puțin sub 130 de adolescenți supraponderali sau obezi cărora le-au monitorizat somnul pe timpul nopții. Aproximativ jumătate dintre ei au fost diagnosticați recent cu apnee în somn și niciunul nu fusese tratat anterior pentru această afecțiune.

Fiecare participant la studiu a fost supus unei scanări RMN pentru a examina structura cortexului și a hipocampusuluiâ. Cele două regiuni ale creierului sunt responsabile pentru gândirea de nivel superior. De exemplu, sunt implicate în luarea deciziilor, învățare și memorie.

Constatările cercetătorilor: Modificări ale creierului, cu posibil impact asupra dezvoltării cognitive

Studiul a constatat că în creierul adolescenților cu apnee în somn cortexul era semnificativ mai subțire în regiunea parietală superioară dreaptă. Cu cât simptomele apneei de somn erau mai severe, cu atât mai subțire apărea această regiune a creierului.

Regiunea parietală superioară dreaptă este importantă pentru procesarea amintirilor și a informațiilor senzoriale. O subțiere a acestei zone este probabil să aibă un impact asupra dezvoltării cognitive a adolescenților, scriu cercetătorii.

Alte cauze ale modificărilor creierului

Subțierea în această regiune a fost observată anterior la adulții cu somn fragmentat și la copiii cu potențiali factori de stres la începutul vieții. De exemplu, la copii cu au un singur părinte sau cu un venit mai mic în gospodărie.
În experimentele cu rozătoare private intermitent de oxigen, moartea celulelor din creier a provocat aceeaşi subțiere a cortexului.

Volumul hipocampusului a fost, de asemenea, mai mare la adolescenții cu apnee în somn decât la cei din grupul de control. Diferența a crescut odată cu severitatea apneei în somn. Acest lucru a fost probabil cauzat de umflarea și inflamația din creier, scriu cercetătorii. Deteriorarea acestei regiuni a creierului a fost observată şi la adolescenții cu ADHD și asociată cu tulburarea de spectru autist.

Principalele semne ale apneei în somn

Tratarea apneei de somn mai devreme la copii ar putea păstra sănătatea creierului. S-ar reduce, astfel, riscul de afectare cognitivă, scriu cercetătorii.

Un semnal de alarmă binecunoscut pentru apneea de somn este sforăitul. Însă, în timp ce aproximativ 20% dintre copii sforăie, doar 1% până la 6% dintre copiii adolescenți au apnee de somn sau alte tulburări.

Celelalte semne de avertizare ale apneei în somn, care pot fi detectate în timpul somnului includ: gâfâială sau sforăit, transpirație sau neliniște, dormit în poziții neobișnuite sau respirație pe gură în loc de nas. Copiii cu apnee în somn pot prezenta oboseală, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare sau nas înfundat în timpul zilei.

Cum se poate trata problema

Mărirea amigdalelor sau a adenoidelor din spatele nasului sunt cea mai frecventă cauză a apneei în somn la copii. Îndepărtarea acestora poate ajuta simptomele.

Apneea de somn poate afecta, de asemenea, copiii cu alergii precum rinita alergică (febra fânului). Şi cei cu maxilarul mic sau fața plată, sau copiii cu sindromul Down pot fi afectaţi.

Tratamentele pentru apneea de somn pot include pierderea în greutate pentru copiii supraponderali sau obezi, tratamentul alergiilor sau utilizarea unui aparat de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP), care menține căile respiratorii deschise pe timp de noapte.

Citeşte şi: A revenit scarlatina! Medicii recomandă internarea copiilor infectați

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS