3.7 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum combatem astenia de primăvară

Cum combatem astenia de primăvară

Tradițional, primăvara este privită ca anotimpul renașterii naturii, renunțării la hainele groase și începutul creșterii temperaturilor. Paradoxal, însă, pentru multe persoane această perioadă poate fi dificilă din punct de vedere fizic și psihologic. Principalul vinovat pentru acest lucru este astenia de primăvară. Afecțiunea este caracterizată prin oboseală excesivă, scăderea capacității de concentrare, iritabilitate, somnolență, lipsa de energie și de interes pentru activitățile cotidiene. 

Studiile clinice au arătat că astenia de primăvară afectează mai mult femeile decât bărbații. Afecțiunea este mai frecventă la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani. De asemenea, se pare că astenia de primăvară este mai prezentă în zonele geografice cu un climat temperat, unde schimbările climaterice de sezon sunt mai accentuate.

Cum apare astenia de primăvară?

Cauzele asteniei de primăvară nu sunt încă pe deplin înțelese. Există totuși anumiți factori care pot contribui la apariția acesteia. Spre exemplu, fluctuații mari de temperatură pot afecta ritmul circadian. Totodată, lungirea zilelor înseamnă mai multă lumină solară, care poate duce la perturbarea somnului.

Schimbările de temperatură și lumină pot avea un impact semnificativ asupra corpului și pot afecta nivelul de energie și somnul. 

Nivelurile scăzute de vitamine și nutrienți pot fi o altă cauză a asteniei de primăvară deoarece în timpul iernii avem parte în general de o dietă mai săracă în nutrienți. Acest lucru poate duce la carențe de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina D și magneziu. 

Ce putem face?

Fiind un fenomen ce impactează foarte multe persoane, s-au efectuat cercetări pentru a determina ce se poate face pentru ameliorarea sau chiar eradicarea asteniei de primăvară. 

Somnul odihnitor, timp de 7-9 ore pe noapte, o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți, și exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți simptomele asteniei. În plus, evitarea stresului și a muncitului până la extenuare, petrecerea timpului în aer liber și expunerea la lumina naturală sunt metode considerate la rândul lor eficiente. 

Există și cercetări care susțin că astenia de primăvară este o afecțiune temporară. Ea se poate ameliora în mod natural pe măsură ce corpul se adaptează la schimbările de sezon. Prin urmare, în cazurile ușoare și moderate, o abordare conservatoare, cum ar fi îmbunătățirea stilului de viață și gestionarea stresului, poate fi suficientă pentru a reduce simptomele. În cazurile de astenie severă, medicul poate recomanda terapii complementare sau tratament medicamentos.

Concluzie

În general, astenia de primăvară este o afecțiune comună și benignă ce poate fi gestionată eficient prin adoptarea unui stil de viață sănătos, iar la nevoie, prin discuția cu medicul de familie.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS