Mâncați ananas după friptura de miel și nu exagerați. Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbătorile pascale, scrie medicul Tudor Ciuhodaru într-o postare pe Facebook. Dacă vreţi însă să petreceţi în familie şi nu prin spitale, medicul recomandă să nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă.
De ce ananas după friptura de miel
Ciuhodaru spune că alimentele trebuie introduse treptat. Dacă începem cu friptură de miel, ar fi bine ca aceasa să fie precedată de o salată de crudităţi. De asemenea, friptura de miel ar trebui asociată unei garnituri de legume făcute la grătar. Pentru a facilita digestia, aceasta poate fi urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă.
Prudență dacă ați postit
„Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ‘,concentrat’. Consideraţi ,’concentrat’ tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă”, arată medicul.
Pauză între felurile de mâncare
Acesta recomandă să se asigure o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzaţia de suprasaturaţie, cât şi sindroamele dispeptice.
„Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace. Eu trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice. În caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital”, îndeamnă medicul.