4.5 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlergiile de primăvară nu trebuie să vă strice... primăvara!

Alergiile de primăvară nu trebuie să vă strice… primăvara!

Trecerea de la iarnă la temperaturile prietenoase ale primăverii sunt pentru mulți o bucurie. Însă alergiile de primăvară pot fi o adevărată provocare. Acestea pot fi extrem de neplăcute și pot afecta viața de zi cu zi a celor care suferă de acest tip de sensibilitate.

Ce cauzează alergiile de primăvară

Alergiile de primăvară sunt cauzate de reacția sistemului imunitar în urma expunerii la polenul din aer. Pe parcursul primăverii, copacii, florile și ierburile încep să înflorească. Astfel, nivelul polenului din aer crește, fiind ajutat și de intensificările de vânt.

Atunci când polenul intră în contact cu sistemul imunitar al unei persoane alergice, acesta este perceput ca o substanță străină și periculoasă. Prin urmare, sistemul imunitar eliberează ca parte a sistemului de apărare, histamină, o substanță chimică care provoacă inflamație și simptomele alergiei.

Simptomele alergiilor de primăvară

Simptomele alergiilor de primăvară pot varia de la forme ușoare la cele severe. Ele pot afecta unul sau mai multe organe, cum ar fi ochii, nasul, gâtul și plămânii. Cel mai adesea, persoanele cu alergii sezoniere acuză că le curge nasul sau este înfundat, că strănută frecvent, că au senzație de mâncărime la ochi și nas, lăcrimare excesivă, tuse, respirație șuierătoare și dureri de cap. Toate aceste simptome sunt neplăcute și pot duce în timp la senzație de oboseală sau iritabilitate, cu afectarea calității vieții.

Ce putem face?

Există o serie de opțiuni de tratament disponibile pentru persoanele care suferă de alergii de primăvară. În funcție de gravitatea simptomelor și de factorii de risc individuali, medicul alergolog poate recomanda una sau mai multe opțiuni de tratament.

Unul dintre tratamentele uzuale este cel cu antialergice ce poate fi administrat sub formă de pastile, picături nazale sau oculare. Aceste medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor de alergie, cum ar fi cele de la nivelul nasului, senzația de mâncărime, strănutul și lacrimarea ochilor.

În anumite cazuri, medicul alergolog poate recomanda o desensibilizare imunologică. Opțiunea este eficientă pentru persoanele cu alergii severe de primăvară. Acest tratament implică administrarea treptată a cantităților mici de alergen (polen), astfel încât sistemul imunitar al pacientului să devină treptat tolerant la alergen. Acest proces poate dura câțiva ani. Este necesar să se efectueze numai la recomandarea medicului și sub supraveghere medicală.

O măsură ce nu implică tratament medicamentos este evitarea alergenilor prin nefrecventarea zonelor cu mult polen. Alta este utilizarea filtrelor de aer în casă sau în mașină și evitarea activităților în aer liber în timpul perioadelor cu nivel ridicat de polen în aer.

Citește și: Alergolog Alexandra Cârstoiu: Cum depistăm şi gestionăm alergiile alimentare la copii

Concluzie

Deși alergiile de primăvară sunt deosebit de deranjante pentru cei care le dezvoltă, în prezent există o serie de opțiuni terapeutice care pot ameliora parțial sau complet simptomele neplăcute. Pentru a gestiona cu succes alergiile de primăvară este important să fie cunoscute cauzele acestora. Și, desigur, să se urmeze recomandările medicilor alergologi.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS