În anii 2021 şi 2022, Comisia de Disciplină de pe lângă Colegiul Medicilor Dolj nu a sancţionat disciplinar niciun medic. Nici sesizările de malpraxis ajunse în atenţia Comisiei de Monitorizare a Cazurilor de Malpraxis din cadrul DSP Dolj nu au fost dovedite. Fie au lipsit argumentele, fie cazurile au fost clasate.
CM Dolj n-a aplicat nicio sancţiune disciplinară în ultimii doi ani
Comisia de Disciplină de la nivelul Colegiului Medicilor Dolj nu a aplicat sancţiuni disciplinare în niciuna dintre cauzele cercetate în ultimii doi ani.
În 2021, la Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Dolj au ajuns 11 cauze disciplinare. În cursul anului 2022 au fost inregistrate 16 cauze disciplinare. Â
Toate cauzele disciplinare din 2021 au fost soluţionate. În două situaţii, au fost formulate contestaţii, iar Comisia Superioară de Disciplină de la nivel naţional a menţinut deciziile pronunţate la nivel teritorial. Din cele 16 cauze înregistrate în cursul anului 2022 au fost soluţionate 14 cauze. În cinci cauze au fost formulate contestaţii, aflate în curs de soluţionare la Comisia Superioară de Disciplină.
Colegiul Medicilor nu investighează cazurile de presupus malpraxis
Contrar unei impresii generale, Colegiul Medicilor nu se ocupă de stabilirea situaţiilor în care există malpraxis medical, ci numai de abaterile disciplinare.
Mai exact, Comisia de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Dolj precizează, pentru GdS, că “obiectul de cercetare al Comisiei este determinat de abaterea disciplinară care este definita de art 104 alin. 1 din Statut drept “nerespectarea legilor şi regulamentelor profesiei medicale, a Codului de deontologie medicală şi a regulilor de buna practică profesională, a prezentului statut, a deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale Colegiului Medicilor din România, precum şi orice fapte savârşite în legatura cu profesia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea şi prestigiul profesiei sau ale Colegiului Medicilor din România.”
Constituirea dosarului disciplinar are ca punct de plecare decizia biroului executiv al Colegiului. Acesta dispune declanşarea anchetei disciplinare. În baza acesteia, comisia de jurisdicţie profesională înregistrează şi constituie dosarul disciplinar.
Niciun caz de malpraxis dovedit
Cazurile de malpraxis ajung în atenţia unei comisii ce ţine de Direcţia de Sănătate Publică.
Într-un răspuns remis GdS în urma unei solicitări de informaţii, Comisia de soluţionare a cazurilor de malpraxis de pe lângă DSP Dolj ne-a transmis că nu a identificat vreun caz de eroare medicală în ultimii doi ani.
Astfel, în 2021 comisia a înregistrat 4 sesizări de posibil malpraxis. În 2 cazuri nu au fost argumente pentru existenţa malpraxisului, iar două au fost clasate, conform reprezentanţilor comisiei.
În 2022 au fost înregistrate 9 sesizări, 3 fără argumente, 5 clasate, iar unul încă în curs de soluţionare.
Comisia de malpraxis adoptă deciziile privind existenţa sau inexistenţa cazurilor de malpraxis fără a lua măsuri coercitive împotriva medicilor implicaţi.
Ce sancţiuni poate primi un medic cercetat de Colegiul Medicilor
Sancţiunile prevăzute pentru medicii anchetaţi de Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor sunt
mustrarea, avertismentul, votul de blam, amenda de la 100 lei la 1.500 lei, interdicţia de a exercita profesia ori anumite activităţi medicale pe o perioadă de la o lună la un an sau retragerea calităţii de membru ai Colegiului Medicilor din România.
2020
Colegiul Medicilor din România nu a ridicat dreptul la liberă practică în niciun caz din ultimii ani
La nivelul Comisiei Superioare de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din România, în anul 2029, au fost 4 cauze în care decizia a fost de mustrare, 3 cauze cu avertisment, un vot de blam şi o amendă de 1500 lei.
În decursul anului 2021, Comisia Superioară de Disciplină a adoptat un număr de 200 decizii.
Numărul total de medici intimați 2021 au fost 389. Cele mai multe reclamaţii au vizat specialitățile ATI – 47 cauze, Obstetrică-Ginecologie – 45 cauze şi Chirurgie generală – 44 cauze.
Comisia Superioară de Disciplină a adoptat următoarele sancţiuni: mustrare, în 6 cauze, avertisment, în 15 cauze, vot de blam, în 5 cauze.
Deşi votul de blam este văzut drept un semnal că medicul cercetat a pierdut încrederea colegilor din profesie, nu are niciun fel de repercusiune asupra acestuia, în afară de un prejudiciu de imagine la nivelul breslei.
Niciun medic nu a fost sancţionat cu ridicarea dreptului de practică sau excluderea din Colegiu în 2020 sau 2021, conform rapoartelor CMR.