5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePlante medicinale miraculoase care se găsesc în România

Plante medicinale miraculoase care se găsesc în România

Plantele medicinale sunt specii vegetale cultivate ori crescute spontan. Prin compoziția lor chimică, au proprietăți farmaceutice. Sunt folosite în remedii și tratamente naturale atât în terapeutica umană, cât și în cea animală. În România există sute de plante medicinale.

Plantele medicinale reprezintă leacuri naturale pentru o serie de afecțiuni ale organismului și ale pielii. Iată câteva din plantele medicinale care se găsesc la noi în țară. Multe dintre ele sunt plante ocrotite de lege în România, potrivit libertatea.ro.

Ciuboțica cucului

O plantă medicinală răspândită prin pășuni şi fânețe în zone de deal și munte. În scopuri medicinale de la ciuboțica cucului se folosesc atât florile, cât și frunzele și rădăcina. Planta are acțiune antispastică, emolientă, diaforetică, sedativă, cicatrizantă, calmantă, sudorifică. Este recomandată în caz de: tuse, gripă, astm bronșic, cefalee, migrene, nevralgii, pneumonie, disfuncții gastrointestinale, boli cardiace ori tulburări nervoase.

Coada calului

Planta medicinală din România, dar care se găsește pe toată întinderea Europei și a Statelor Unite. Se poate observa adesea în zonele mlăștinoase. Coada-calului este recomandată pentru boli renale, artrită, ulcere hemoragice, tuberculoză, combaterea celulitei, hemoragii interne ori externe, boli reumatice, detoxifiere ori obezitate. În uz extern este indicată și pentru vindecarea contuziilor, a degerăturilor, cicatrizarea rănilor, combaterea transpirației excesive a picioarelor, osteoporoza, crampele musculare și ulcerului gastro-duodenal.

Coada șoricelului

Lista cu plante medicinale din România continuă cu coada șoricelului, plantă care crește pe solurile aspre de pe pășuni ori chiar pe marginea drumului. Are efecte benefice în caz de: enterocolite, enterite, afecțiuni digestive, colici abdominali, boli diareice, tratament al hemoroizilor. Planta este recomandată și în caz de: aciditate gastrică, spasme musculare ori calmarea durerilor.

Mușețel

Una dintre cele mai populare plante medicinale răspândite în România în toate zonele de câmp. Creşte pe pajiști ori în locuri însorite pe marginea drumului sau pe terenuri sărate. Consumul de mușetel are o mulțime de proprietăți terapeutice, printre care: acțiune antispastică, antiinflamatoare, carminativă, antialergică, antiinflamatoare, antispastică. Poate fi utilizat în cazul afecțiunilor digestive pentru bilă leneșă, balonare ori flatulență, dar și pentru a elimina toxinele din organism.

Pelin

Se găsește adesea pe marginea drumurilor și terenuri și este folosit pentru prepararea infuziilor și tincturilor. Este un arbust cu frunze verzi cenușii acoperite de perișori albi și mătăsoși. Planta medicinală pelin are acțiune antiparazitară, stomahică, tonic digestiv, tonic nervos și analgezic. Este indicat în cazul viermilor intestinali, pentru vindecarea ulcerațiilor și rănilor purulente, în reumatismul articular, în caz de febră, infecții sau hemoroizi.

Roiniță

Roinița este planta medicinală întâlnită adesea pe arii restrânse în sud-vestul țării. Apare în luna aprilie și rezistă până la sfârșitul toamnei. Este recunoscută pentru efectele sale terapeutice asupra stomacului deoarece calmează spasmele stomacale și elimină gazele din stomac. Este benefică și pentru calmarea stărilor nervoase, mărește secreția biliară, echilibrează digestia și stimulează pofta de mâncare.

Rostopască

Rostopasca este planta care crește în apropierea așezărilor umane, în locuri umede, dar și umbrite. Înflorește la sfârșitul primăverii, iar din plantă se folosesc tulpinile înflorite și rădăcina. Proprietățile rostopascăi sunt: analgezice, antispastice, vasodilatatoare. De asemenea, planta are acțiune antiseptică, cicatrizantă, antibacteriană, regenerantă, antitumorală și este recomandată în cazul bolilor de piele, în cazul negilor, dar și pentru icter, constipație sau reumatism.

Sunătoare

Plantă medicinală răspândită prin grădini, pășuni ori la marginea drumurilor, pe câmpie sau în zona deluroasă. Se recoltează în lunile iunie august. Se lasă la uscat într-un loc umbrit, deoarece lumina soarelui le înroșește. Sunătoarea este recomandată în caz de: afecțiuni digestive precum gastrită, ulcer gastro-duodenal, enterocolită sau hepatită. De asemenea, este recomandată şi pentru hipertensiune arterială din cauză nervoasă, atacuri de panică, stări depresive, insomnie, tulburări nervoase, irascibilitate.

Valeriană

Planta crește spontan pe soluri umede, în stufărișuri, păduri, la marginea apelor în zonele de munte și deal. Are acțiune antispastică și proprietăți sedative asupra sistemului nervos și cardiac. Valeriana este indicată în caz de nevroze, insomnii, tulburări provocate de menopauză, palpitații, colici stomacale de natură nervoasă.

Citeşte şi: Care sunt cele mai toxice plante care se găsesc în România

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS