6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce e bine să mănânci lobodă şi cum să o consumi

De ce e bine să mănânci lobodă şi cum să o consumi

Loboda are cantităţi impresionante de vitamina C. Este de trei ori mai bogată în această vitamină decât spanacul şi de două ori mai bogată ca lămâia. Loboda se culege cât este încă foarte fragedă, de la începutul lunii aprilie și până la finalul lunii mai. Loboda este una dintre cele mai îndrăgite plante de primăvară, alături de urzici şi leurdă.

Fierturile de lobodă erau folosite adesea la sate pentru durerile de stomac, pentru diaree, pentru guturai și răceală, pentru bolile plămânilor, dar și extern pentru tratarea unor eczeme.

Loboda conţine mult fier, calciu, vitamina B2 şi vitamina K, magneziu, potasiu, fenoli, proteine, fibre, carbohidrați. Alături de acestea se numără anto-cianina, substanță care dă frunzelor culoarea roşiatic – purpurie. Totuși, la fel ca şi spanacul, loboda conţine foarte mult acid oxalic. Şi din această cauză nu este permisă în cantităţi mari în cazul litiazei renale.

Previne accidentele vasculare

Datorită conţinutului de vitamina K, loboda are proprietatea de a reduce riscul apariţiei accidentelor vasculare. Utilizată sub formă de infuzie, loboda este utilă şi în tratarea afecţiunilor pulmonare şi a durerilor de stomac.
Unele studii arată că antioxidanții, saponinele și vitaminele pe care le conține loboda reglează cantitatea de colesterol și chiar ajută la eliminarea colesterolului rău depus pe artere.

Combate astenia şi susţine imunitatea

Datorită consumului mare de vitamine şi minerale ajută la combaterea asteniei, fiind ideală pentru consum primăvara, când ne confruntăm cu stări de oboseală.

Consumul de lobodă ajută la detoxifierea organismului, încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la regenerarea celulară. Datorită vitaminei C, datorită fierului și magneziului, precum și datorită antioxidanților, loboda este o plantă de leac foarte bună pentru rezistența și imunitatea organismului. Pigmenții verzi și mov din frunze arată că ea conține concentrații mari de antioxidanți care combat radicalii liberi și ajută celulele organismului să funcționeze optim.

Loboda ajută la slăbit

Pentru că este bogată în fibre alimentare, loboda ajută în reglarea digestiei. Poate preveni constipaţia şi împiedică apariţia hemoroizilor. De asemenea, loboda are acţiune diuretică, depurativă, este remineralizantă, emolientă şi vitaminizantă. Datorită puternicelor efecte diuretice şi laxative, este ideală în curele de slăbire.

Loboda este eficientă şi în tratarea unor afecţiuni precum acneea, astmul, chisturile ovariene sau alergiile. Totodată, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi purifică sângele. Previne, astfel, formarea cheagurilor de sânge.

Are efect anti-cancerigen şi anti-îmbătrânire

Anto-cianina este un antioxidant deosebit de puternic, care are capacitatea de a proteja organismul împotriva radicalilor liberi, responsabili de apariţia celulelor canceroase. Astfel, consumul de lobodă ajută la prevenirea acestei maladii.
Planta ajută la regenerarea celulară şi împiedică procesul de îmbătrânire.

Combate durerile articulare

Cataplasmele cu frunze fierbinți de lobodă erau folosite din vechime pentru durerile articulare și pentru a trata diverse inflamații și infecții are pielii. Studiile recente au demonstrat că saponinele din lobodă au efect antiinflamator. De aceea, poate fi un bun remediu pentru durerile articulare.

Recomandări de consum

Ciorba de lobodă este o mâncare tradițională care se serveste rece Frunzele fragede de lobodă sunt folosite îndeosebi în salate, borșuri, mâncăruri cu sos sau plăcinte. În salate, loboda poate fi combinată cu spanac, salată verde, ceapă verde, pătrunjel și mărar, cu iaurt, cu sos de lămâie și smântână.

În ciorbe, frunzele de lobodă se adaugă spre final, după ce a fiert carnea, deoarece adaugă un gust acrișor și delicios. În mâncăruri scăzute și tocănițe, loboda poate fi folosită cu ceapa verde, cu spanacul, cu roșii, ardei gras, vinete și carne de pui. În plăcinte, frunzele tocate de lobodă pot fi combinate cu ceapă verde și brânză sărată.

Citeşte şi: Leurda, usturoiul din pădure cu proprietăţi miraculoase

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS