0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum pregătim copilul pentru vizita la dentist. Ce să facem și ce să NU facem

Cum pregătim copilul pentru vizita la dentist. Ce să facem și ce să NU facem

O vizită la medic poate deveni motiv de anxietate pentru copil dacă el remarcă neliniștea părintelui. Acest lucru este valabil pentru orice vizită medicală, iar vizita la stomatolog este una dintre ele. Mai ales în condițiile în care îngrijorător de mulți români adulți evită mersul la dentist de teamă.

”Părinții sunt cei care au cea mai mare influență asupra copiilor lor. Ei sunt exemplele pe care copiii le văd și le urmează. De aceea, părinții trebuie să fie foarte atenți atât la limbajul, cât și la comportamentul lor față de copii în general, dar poate cu mai mare atenție înainte de mersul la medic”, transmite pedodontul Larisa Căldărușă. Medicul explică de ce este important să avem un anumit comportament înainte, în timpul, dar și după vizita la stomatolog. Aflăm mai jos şi care sunt lucrurile de evitat când discutăm cu copiii despre acest subiect.

Prima etapă: Pregătirea

Prima etapă, pregătirea pentru vizita la medicul stomatolog (atunci când copilul este destul de mare cât să înțeleagă acest aspect), ar trebui să înceapă cu câteva săptămâni înainte, spune medicul stomatolog.

Părintele îi poate povesti micuțului cum va decurge, în linii mari, vizita. Pentru aceasta, ne putem ajuta de o carte cu ilustrații, de jucăriile copilului, pe care le vom „consulta” împreună cu el. Putem face apel la trusa dentistului, la diverse filmulețe educative, putem face joc de rol, fiecare fiind, pe rând, medic sau pacient.

„Totul trebuie să decurgă natural. Îi spunem copilului că medicul dentist îi va număra și peria dințisorii, că îl va plimba cu scaunul stomatologic, iar la final va primi o recompensă. Având aceste lucruri în minte, copilul va aștepta cu nerăbdare prima vizită. Aceasta ar trebui să se desfășoare într-un mod relaxant. Să se pună accent pe explorarea cabinetului, a instrumentarului, întocmai pentru a confirma spusele părintelui. La prima vizită, ar trebui să se inițieze tratamente doar dacă micul pacient permite acest lucru”, e de părere dr. Larisa Căldărușă.

Ce NU trebuie să le spunem copiilor înainte de prima vizită la dentist

Stomatologul atrage atenția că nu trebuie să îi spunem copilului „nu te va durea”, „doctorul îți va lucra…”, „dacă nu ești cuminte, se întâmpla x lucru”. În niciun caz nu ar trebui povestite întâmplări neplăcute legate de experiențe ale părintelui sau bunicilor. De asemenea, copilul nu trebuie păcălit că va merge în alt loc (ex.: în parc sau la joacă) doar pentru a ajunge în cabinetul stomatologic. Micuțul nici nu trebuie stresat aducându-i-se aminte frecvent câte zile au mai ramas până la programare, în cazul în care el nu este interesat de acest lucru.

„Copilul nu trebuie lăsat să caute singur pe Internet filmulețe despre mersul la dentist! Poate privi proceduri sau experiențe traumatizante, care să îl sperie!”, spune medicul.

Vizita propriu-zisă la dentist

La vizita propriu-zisă, părintele asigură suportul moral pentru copil. În acest sens, copilul ar trebui lăsat să poarte o primă discuție cu medicul stomatolog. Adultul însoțitor va interveni doar atunci când copilul sau medicul cer acest lucru. Copilul va fi lăsat să urce singur (sau cu minim ajutor) pe scaunul stomatologic, spune medicul. În acest fel, îi satisfacem dorința de autonomie și îi confirmăm curajul. Părintele se va plasa în fața copilului, pentru a-i oferi acestuia confort și susținere. Este bine să puncteze ori de câte ori are ocazia asemănările dintre ceea ce s-a povestit acasă și vizita în desfășurare și să îl încurajeze pe micul pacient.

Pentru informații pe care părintele își dorește să le afle, dar pe care copilul le-ar putea interpreta greșit sau care îl pot impacienta, părintele poate solicita medicului câteva minute pentru o discuție între patru ochi. În acest timp, copilul va fi lăsat sub supraveghere în altă încăpere.

Ce NU trebuie să facă părinții în a doua etapa

Când are loc vizita la dentist ărintele nu trebuie să răspundă la întrebări în locul copilului. Astfel, ar putea împiedica formarea unei legături între medic și pacient. De asemenea, nu trebuie să urce copilul pe scaun dacă acesta este reticent sau speriat. El se va urca singur atunci când va fi pregătit, Nu trebuie să se plaseze pe scaun, lângă copil sau să îl țină de mână, dacă micuțul nu își dorește sau nu cere asta, mai spune dr. Căldărușă.

Vizita la dentist: Cuvinte și expresii de evitat

În niciun caz, părintele nu ar trebui să utilizeze cuvinte sau expresii precum „durere”, „ace”, „anestezie”, „scoatem dintele”, „dacă nu ești cuminte, îți face injecție/ mergi la spital”, „deschide gura odată!”, „te las aici și plec!”, menționează stomatologul.

Nu trebuie să intervină să îi spună micuțului să nu pună mana pe instrumentar pe motiv că „face buba”, „arde”, „te taie”. Nu este indicat nici să se întoarcă cu spatele, să plece din cabinet sau să se apropie de scaun în momentele „importante”, pentru că pacientul va simți tensiunea părintelui.

A treia etapă: finalul vizitei la stomatolog

Finalul vizitei la medicul dentist ar trebui să fie marcat de bucuria reușitei, felicitări și îmbrățișări. Trebuie să se pună accent pe toate lucrurile plăcute de-a lungul vizitei. De asemenea, părintele va încuraja copilul să își aleagă ce vrea drept recompensă, dacă medicul oferă variante sau va promite o recompensă personală, transmite pedodontul.

„Părintele trebuie să asigure copilul că vizitele se vor desfășura în același mod plăcut! Odată ajunși acasă, este bine ca părintele să încurajeze copilul să împărtășească și cu ceilalți membri ai familiei experiența lui. Să continue jocurile de rol și informarea.

Lucruri de evitat de către părinţi în a treia etapă

După vizita la dentist, părintele nu trebuie să spună cuvinte sau expresii care să inducă ideea că ar fi putut avea parte de o experiență neplăcută. Sunt de evitat cuvinte precum „ai scăpat!”, „nu te-a durut!”. La fel și întrebări insistente precum „ce simți?”, „te doare?”.

„Părinții nu trebuie să grăbească micuțul atunci când vine vremea alegerii recompensei, acest lucru fiind unul foarte important pentru copil. Nu trebuie nici să întrerupă copilul când acesta vrea să îi povestească medicului anumite întâmplări. Finalul vizitei este momentul în care micuțul devine și mai relaxat, iar legătura dintre el și medic se sudează. Toate aceste lucruri joacă un rol important în buna desfășurare a vizitei copilului la medicul stomatolog. Părinții trebuie să înțeleaga că orice pas pe care copilul îl face în cabinetul stomatologic reprezintă rezultatul muncii în echipă. Părinte-medic-pacient. Numai cu empatie, încurajări și multă răbdare putem forma copii și viitori adulți care să meargă fără teamă la medicul stomatolog”, a precizat dr. Căldărușă.

Citeşte şi: Reîncepe coşmarul căpuşelor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS