2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSingurătatea, la fel de nocivă ca fumatul

Singurătatea, la fel de nocivă ca fumatul

Singurătatea poate fi la fel de nocivă pentru sănătatea umană ca fumatul a peste zece ţigări pe zi. Avertismentul a fost emis de dr. Vivek Murthy, chirurgul general al Statelor Unite, scrie Hotnews.ro.

Conform unui raport publicat marți de Murthy, jumătate dintre americani se simt acum singuri. Această „epidemie” costă SUA miliarde de dolari în fiecare ani, iar singurătatea poate fi la fel de nocivă ca fumatul a mai bine de jumătate de pachet de țigări zilnic.

„Știm că singurătatea este un sentiment comun pe care mulți oameni îl au. Este ca foamea sau setea. Este un sentiment pe care corpul nostru ni-l trimite când lipsește ceva de care avem nevoie pentru a supraviețui”, a afirmat medicul într-un interviu acordat celor de la AP.

„Milioane de persoane din America se zbat în umbră și acest lucru nu este corect. Am emis aceste recomandări pentru a ridica cortina de pe o luptă pe care o duc mulți oameni”, a subliniat el.

Grupa de vârstă de 15-24 de ani pare să fie cea mai afectată de creșterea singurătății. Interacțiunile sociale ale americanilor din această generație s-au redus cu 70% în 2020, comparativ cu cele două decenii anterioare.

Pandemia a exacerbat trenduri de decenii privind singurătatea

Mai mulți factori au făcut din mileniali și generația Z cele mai singuratice generații. Jurnaliștii de la Insider amintesc că în SUA una dintre marile probleme ține de piața imobiliară. Aceasta nu le oferă tinerilor posibilitatea de a-și cumpăra o locuință proprie sau de a se muta într-o zonă în care sunt încurajate activitățile la nivel de comunitate.

Studiile arată că, în ultimele decenii, americanii au devenit mai puțin implicați în biserică, organizații comunitare, dar și propria familie, numărul gospodăriilor formate dintr-un singur membru dublându-se în ultimii 60 de ani. Cercetătorii au arătat, de asemenea, o corelație între timpul petrecut pe rețelele de socializare și deteriorarea sănătății mintale.

Toate aceste lucruri au fost exacerbate în timpul pandemiei de COVID-19, în urma impunerii măsurilor de carantină.

Raportul cu recomandări publicat marți de dr. Murthy notează că sentimentul de singurătate crește cu aproape 30% riscul decesului prematur. Persoanele cu abilități sociale deficitare prezintă, de asemenea, riscuri mai mari de a suferi de un accident vascular cerebral sau boli coronare.

Izolarea crește, de asemenea, probabilitatea ca o persoană să sufere de depresie, anxietate sau demență, potrivit raportului. Acesta nu oferă însă date care să ilustreze câte persoane mor direct din cauza singurătății sau izolării.

Citiţi şi: Şofer român, mort în Ungaria după ce a intrat cu maşina în spatele unui TIR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS