COVID-19 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Un pas important către sfârşitul pandemiei. Aceasta s-a soldat cu peste 6,9 milioane de victime, a afectat economia globală şi a devastat comunităţi.
„Ieri, Comitetul de Urgenţă mi-a recomandat să declar sfârşitul urgenţei de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare. Cu multă speranţă, declar sfârşitul COVID-19 ca urgenţă de sănătate globală” a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Agerpres.
Comitetul de Urgenţă al OMS a anunţat că infecţiile COVID-19 reprezintă cel mai ridicat nivel de alertă în urmă cu peste 3 ani, la 30 ianuarie 2020. Acest statut a contribuit la concentrarea atenţiei comunităţii internaţionale asupra acestei ameninţări pentru sănătate. De asemenea, a ajutat la întărirea cooperării pentru obţinerea de vaccinuri şi identificarea de tratamente.
COVID-19 rămâne printre noi, chiar dacă nu mai reprezintă o urgenţă
Ridicarea acestui statut de urgenţă de sănătate globală reprezintă un semn al progresului reuşit de lume în aceste domenii. COVID-19 rămâne însă printre noi, chiar dacă nu mai reprezintă o urgenţă, conform OMS.
Rata mortalităţii a scăzut de la vârful de peste 100.000 de decese pe săptămână în ianuarie 2021, la doar puţin peste 3.500 în cursul săptămânii trecute.
„Însă acest lucru nu înseamnă că COVID-19 nu mai reprezintă o ameninţare globală pentru sănătate”, a mai precizat Ghebreyesus.
Citeşte şi: Desert vândut de marile lanțuri comerciale, retras de la vânzare