7.9 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCare sunt cele mai importante beneficii ale ridichilor

Care sunt cele mai importante beneficii ale ridichilor

Care sunt cele mai importante beneficii ale ridichilor. Supranumit un superaliment și remarcabil pentru conținutul lor scăzut de calorii, ridichile au multe beneficii diferite, de la protecția ficatului până la combaterea cancerului.

Ridichile roşii şi negre prezintă o serie de beneficii pentru sănătate. Informațiile nutriționale ale acestor plante leguminoase dezvăluie numeroase proprietăți importante pentru menținerea stării de sănătate. Ridichile se remarcă prin acțiunea lor antibacteriana și antifungica. De asemenea, conţin numeroase vitamine și minerale (vitamina C, complexul de vitamine B, magneziu, potasiu, sodiu etc.). Au un conținut redus de colesterol și calorii. Cantitățile importante de fibre alimentare și acid folic recomandă ridichile pentru consumul zilnic în cadrul unei diete echilibrate, potrivit sfatulmedicului.ro.

Ridichile sunt o legumă rădăcinoasă care are o textură crocantă. Sunt disponibile în diferite forme și culori. Unele dintre ridichi pot fi amare, dar toate sunt bogate în vitamine și sunt una dintre cele mai sănătoase modalități de a-ți suplimenta dieta de primăvară.

Ridichile sunt de obicei folosite ca topping pentru salate, dar există multe alte moduri de a le savura. Există, de asemenea, câteva motive importante pentru a le mânca mai des.

Ridichile aparțin aceleiași familii ca și varza și broccoli, familia cruciferelor. Au câteva beneficii impresionante pentru sănătate.

Furnizează organismului mulți nutrienți

Ridichile pot fi roșii, negre, albe, galbene, roz, violete. Cel mai des întâlnite sunt cele roșii. Însă beneficiile pentru sănătate sunt mari indiferent de culoare.

Ridichile sunt o sursă excelentă de antioxidanți, cum ar fi catechine, pirogalol, acid vanilic și mulți alți compuși fenolici. Principalul lor avantaj este conținutul ridicat de vitamina C, care, alături de antioxidanți, joacă un rol important în lupta împotriva stresului oxidativ și a leziunilor celulare. Vitamina C este esențială pentru întărirea sistemului imunitar și pentru protejarea împotriva infecțiilor.

100 de grame de ridichi conțin – 15 kilocalorii, 233 de miligrame de potasiu, 39 de miligrame de sodiu, 3,4 grame de carbohidrați, 1,6 grame de fibre alimentare și 0,7 grame de proteine. Faptul că ridichile conțin doar 15 kilocalorii și nicio grăsime le face un superaliment și mai ales esențial în curele de slăbire. În plus, ele oferă, de asemenea, aproximativ 30% din valoarea zilnică a vitaminei C care stimulează imunitatea, precum și cantități mici de vitamine B, potasiu, calciu, fier și magneziu.

Ridichile ca superaliment conțin substanțe naturale, inclusiv sulf. Se știe că reduc inflamația, protejează celulele de substanțele care cauzează cancer și inhibă creșterea celulelor canceroase. Compușii din ridichi au, de asemenea, activitate antibacteriană, inclusiv împotriva bacteriilor Helicobacter pylori legate de dezvoltarea ulcerului și a cancerului de stomac.

Ajută la combaterea cancerului

S-a demonstrat că antioxidanții joacă un rol important în reducerea inflamației și în protejarea celulelor de deteriorare, precum și în prevenirea îmbătrânirii și a bolilor.

Cercetările arată că ridichile, care au fost folosite în medicina populară încă din cele mai vechi timpuri, sunt o sursă de diverși antioxidanți. Se găsesc în culturile de rădăcini comestibile, precum și în scoarța, semințe, vârfuri. Potrivit cercetărilor, acești compuși naturali pot proteja împotriva dezvoltării anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, prostată, colon, ficat și plămân.

Culoarea roșie a ridichilor se datorează pigmentului antocianina, un antioxidant puternic care este foarte important în prevenirea bolilor cardiovasculare și menținerea sănătății inimii. În plus, antocianina joacă un alt rol important: se presupune că este eficientă în combaterea cancerului.

Recomandate persoanelor cu boli cardiovasculare

Bogate în antioxidanți și minerale precum calciu și potasiu, ridichile sunt extrem de bune si recomandate persoanelor cu boli cardiovasculare.

Acești nutrienți ajută la scăderea tensiunii arteriale crescute, precum și la reducerea riscului de boli de inimă. Ridichile sunt, de asemenea, o sursă bună de nitrați naturali, care îmbunătățesc circulația sângelui.

Protejează împotriva diabetului

Până în 2060, numărul adulților diagnosticați cu diabet este de așteptat să se tripleze. Cercetările au investigat legătura dintre ridichi și diabet de mulți ani, inclusiv consumul de suc de ridiche și extract.

S-a constatat că funcțiile de protecție sunt legate de capacitatea legumelor de a îmbunătăți mecanismul de apărare antioxidantă al organismului și de a influența pozitiv modificările nivelului de glucoză cauzate de tulburările hormonale. În același timp, ridichile reduc absorbția glucozei în intestin și măresc absorbția acesteia de către țesutul muscular, ceea ce scade nivelul zahărului din sânge.

Ridichile conțin glucozinolat și izotiocianat, substanțe chimice care joacă un rol important în controlul zahărului din sânge. Consumul regulat de ridichi crește și producția naturală de adiponectină a organismului. Este un hormon care joacă un rol important în prevenirea rezistenței la insulină. Ridichile conțin și coenzima Q10, un antioxidant despre care s-a demonstrat că ajută la prevenirea diabetului.

Îmbunătățesc funcția ficatului

În plus față de acești compuși, ridichile conțin indol-3-carbinol și izotiocianat de 4-metiltio-3-butenil. Acestea sunt substanțe foarte utile care ajută la curățarea ficatului de toxine și la refacerea acestuia după deteriorare. De asemenea, ajută rinichii să elimine toxinele din organism.

Citeşte şi: Salvează-ți pielea! Cum te protejezi de radiaţiile UV

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS