9.2 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMortalitatea infantilă din Dolj, pe primele locuri la nivel naţional

Mortalitatea infantilă din Dolj, pe primele locuri la nivel naţional

În Oltenia mor mai mulţi copii decât media țării, iar Doljul are cea mai mare rată din Oltenia în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă.

Conform Institutului Naţional de Statistică, rata medie a mortalității infantile în sud-vestul ţării este de 6,2 la mia de copii născuți vii. Media naţională este de 5,6. În Dolj, cifrele urcă până la 7,8%.

Organizaţia Salvaţi Copiii România trage un semnal de alarmă cu privire la rata crescută din Oltenia. Din anul 2010, Salvaţi Copiii România a dotat maternităţile din regiune cu 93 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 390.000 euro. Echipamentele au ajuns la Craiova, Tîrgu-Jiu, Drobeta Turnu Severin, Slatina şi Cărbunești. Ca urmare a vulnerabilităţii sistemului, Salvaţi Copiii a accelerat procesul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Sud-Vest Oltenia în 2023. Asociaţia a avut în vedere echipamente medicale în valoare totală de peste 100.000 de euro.

Mortalitatea infantilă în Oltenia, pe judeţe

Doljul ocupă primul loc în ceea ce priveşte rata mortalităţii la copii în Oltenia, cu 7,8 la mie. Judeţul este urmat de Olt, cu 6,8 la mie, Gorj, cu 6,1 cazuri la mia de copii născuţi vii şi Mehedinţi, cu 5,2 la mie.

Judeţul Vâlcea este cel care scade media regiunii, cu 3,2 la mie. Toate celelalte cifre se situează peste media naţională.

Care este principala cauză a deceselor

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea. Aceasta înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare. Este, însă, nevoie de o maternitate care să aibă la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide, atenţionează Salvaţi Copiii.

Oltenia nu este regiunea fruntaşă totuşi în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Mai mult, cifrele arată o scădere faţă de 2020, când rata mortalităţii era de 6,6 la mie. Cifre mai mari se înregistrează în regiunea Sud-Est, cu 6,7 la mie, pe fondul ratei mari din Tulcea. Dar şi în regiunea Centru rata mortalităţii este ridicată, de 6,7 la mie. Media naţională este scăzută de Bucureşti şi Ilfov, unde există rate de 2,5 la mie, respectiv 3,2.

Doljul, în top 5 la nivel naţional pe lista mortalităţii

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 dintre ei nu au supraviețuit până la un an. În multe dintre cazuri este vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate. Cum? Prin monitorizarea sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării. Primele cinci poziții în top sunt ocupate de: Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,6 la mia de copii născuți vii), Sălaj (9 la mie) şi Neamț (8,8 la mie) şi Călăraşi (7,9 la mie). Doljul se situează pe locul al cincilea.

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,5 la mie.

Spitalul Filantropia ar putea deveni maternitate de grad III

Spitalul Filantropia din Craiova anunţa la finalul anului trecut că a început demersurile pentru a deveni maternitate de gradul III. Astfel, unitatea medicală putea deservi cazurile de terapie intensivă neonatală din Oltenia.

„Am făcut deja demersurile pentru a face o neonatologie de gradul III, ceea ce înseamnă diversificarea serviciilor medicale, pentru că această clasificare a maternităţilor impune şi anumite limite. În multe cazuri, copiii trebuie direcţionaţi către o maternitate de gradul III, respectiv către Bucureşti. Acest lucru ce înseamnă nu doar costuri suplimentare ci, cel mai important, expunerea copiilor unor riscuri ulterioare. Maternitatea Filantropia, cu secţia de Neonatologie va putea deservi, odată cu trecerea la acest nou grad, toate cazurile de terapie intensivă neonatală din regiunea Oltenia”, preciza dr. Lorena Dijmărescu, director medical.

România se află pe al doilea loc din UE la capitolul mortalitate infantilă

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii. Aceasta e urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie. Pe locul al treilea se situează Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mica rată a mortalităţii infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS