2.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMituri despre sănătate – demontate. Partea a II-a

Mituri despre sănătate – demontate. Partea a II-a

Suntem asaltați de informații, din toate sferele de interes și pare că la momentul actual nu accesul la informație este problema, ci găsirea surselor de informare corectă. Sănătatea reprezintă un domeniu în care există zi de zi o avalanșă de informații și este necesar să facem distincția foarte clar între mituri legate de sănătate și adevăruri dovedite științific.

Fiind farmacist și implicit expert în medicamente și sănătate, vreau să vă expun patru din cele mai uzuale preconcepții legate de aceste domenii de care m-am lovit de-a lungul timpului. Partea întâi a acestui articol este diponibilă aici: https://www.gds.ro/Sanatate/2023-05-16/mituri-despre-sanatate-demontate-partea-i/

Mitul I: Durerea poate fi tratată cu alcool sau alte substanțe toxice

Realitatea: Utilizarea alcoolului sau a altor substanțe toxice pentru a trata durerea este periculoasă și nerecomandată. Probabil sursa acestei idei este starea de amorțire și ușoară euforie oferită de consumarea alcoolului în anumite cantități, dar adevărul este că pot apărea efecte adverse grave și interacțiuni medicamentoase periculoase cu alte medicamente pe care le luați. Medicul și farmacistul pot oferi alternative sigure și categoric mai eficiente pentru gestionarea durerii, precum analgezicele sau alte terapii și măsuri non-medicamentoase.

Mitul II: Dacă iei antibiotice, trebuie să întrerupi tratamentul imediat ce te simți mai bine

Realitatea: Tratamentul cu antibiotice trebuie urmat conform indicațiilor medicului sau farmacistului până la sfârșitul prescripției. Oprirea prematură a tratamentului poate duce la rezistența bacteriană și la recurența (reapariția) infecției. În cazul în care tratamentul cu antibiotic urmat necesită și tratament cu probiotice, administrarea acestora nu trebuie finalizată odată cu antibioticul, ci este recomandată continuarea terapiei cu probiotice pentru încă una-două săptămâni. Farmacistul poate explica importanța respectării întregului ciclu de tratament cu antibiotice și poate răspunde la întrebări despre acest subiect.

Mitul III: Toate medicamentele fără prescripție medicală sunt sigure

Realitatea: Medicamentele fără prescripție medicală pot fi sigure și eficiente pentru simptomele minore și pe termen scurt. Cu toate acestea, este important să respecți dozele recomandate și instrucțiunile de utilizare și să consulți farmacistul înainte de a le lua. Acesta poate oferi informații despre interacțiunile medicamentoase și contraindicații posibile. În plus, în cazul în care urmați și alte tratamente, există o multitudine de interacțiuni medicamentoase, motiv pentru care este necesar să informați medicul sau farmacistul despre toate tratamentele pe care le urmați.

Mitul IV: Dacă un medicament este natural, nu poate fi periculos

Realitatea: Chiar și produsele naturale pot avea efecte secundare și pot interacționa cu alte medicamente. Exact ca în cazul medicamentelor fără prescripție, și în cazul preparatelor vegetale, incluzând aici și ceaiurile medicinale, există posibilitatea să apară efecte adverse cauzate de administrarea lor într-un mod nepotrivit. Farmacistul poate oferi informații despre siguranța utilizării produselor naturale și poate verifica compatibilitatea lor cu alte medicamente pe care le luați.

În concluzie, este important să fim conștienți de faptul că miturile despre sănătate pot duce la decizii greșite și pot avea consecințe nefaste asupra stării noastre de sănătate. Nu ezitați să consultați farmacistul sau medicul pentru orice întrebare sau nelămurire despre sănătate!

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS