Blocarea posturilor din sistemul public de sănătate prin Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2023 a dat peste cap planurile de personal din spitale. Mai multe concursuri aflate în desfășurare au fost suspendate de pe o zi pe alta, iar unitățile medicale au rămas cu posturi neocupate. Conducerea spitalelor spune că situația este dificilă, pentru că în acest moment nu se mai pot face angajări nici în cazul în care angajații se pensionează.
„ Blocarea posturilor ne afectează mai mult decât greva”
”În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante”, scrie în textul Ordonanței.
Deși sistemul de sănătate este amenințat și el de greve și proteste, cea mai stringentă problemă este, spune managerul spitalului Filantropia, situația angajărilor înghețate.
„Ne afectează mai mult blocarea posturilor decât greva în momentul de față. Nu putem face angajări și marea problemă este că avem personal care se pensionează”, a declarat pentru GdS Liviu Radu.
Centrul de Imagistică este și el afectat de OUG „Probabil că am putea da drumul activității după autorizarea de la CNCAN, dar nu la capacitate maximă. Dar nu numai acolo este o problemă. Oamenii se pensionează peste tot, nu numai într-o secție. Dacă vorbim de asistenți care se pensionează, nu mai poți să faci tura. Situația este dinamică, intervin concedii medicale, concedii de creștere a copilului. Trebuie să acoperim concediile de odihnă”, adaugă directorul spitalului Filantropia.
Acesta spune că există multe posturi vacante la nivelul unității, dar, în ordinea priorităților, sunt aproximativ 15 posturi imperios necesare în momentul de față.
Concursuri suspendate la SCJU Craiova
La Spitalul Județean, Ordonanța de Urgență (SCJU) a dus la suspendarea unor concursuri deja anunțate pentru 25 de posturi – de la moașe, asistenți și infirmiere, la personal administrativ.
„Și noi suntem afectați. Sunt pensionări ale personalului medical și nevoia de personal este mare. Noi, chiar și așa, nu suntem cu grila la maxim, suntem undeva la mic spre mediu… Sunt angajați care se pensionează conform vârstei, pe caz de boală. Mai sunt medicii care termină rezidențiatul și devin medici specialiști… Avem și foarte multe solicitări de pensionare anticipată în sectoare-cheie ale spitalului. Avem și cazuri de concedii de lungă durată, fie medicale, fie de îngrijire copii”, a precizat directorul SCJU Craiova, Eugen Georgescu.
Nevoie de medici la ATI
Se îngreunează mult munca acelora care rămân, adaugă acesta, pentru că sarcinile rămân în spatele celor din secții.
„Din punctul nostru de vedere este o obligativitate deblocarea posturilor din sistemul medical.
Nevoile de personal ale spitalului sunt multe, și pe partea de personal TESA, și pentru asistenți, infirmiere, medici. La ATI este nevoie de medici, de exemplu. Avem foarte multe cereri de pe secții. Poate sunt supradimensionate, dar cu siguranță dacă se cer 4 asistenți, e nevoie de minim 2”, mai spune Georgescu.
La Infecțioase, situația este mai puțin presantă
La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, situația este mai puțin presantă. Dar sunt și aici cazuri de pensionare pentru care este nevoie de personal care să completeze grila.
„Am depus situația cu posturile indispensabile până la sfârșitul anului pentru desfășurarea activității la cererea DSP Dolj, care centralizează cererile de la spitale pentru ca ministerul să încerce să deblocheze măcar aceste posturi necesare. Avem asistente și infirmiere care se pensionează. Noi nu am avut decât două posturi cu concurs în desfășurare care au fost blocate prin ordonanță. Momentan nu avem activitatea blocată, nu avem posturi de medici unde să nu putem desfășura camera de gardă… este vorba de personal mediu”, a menționat Adina Turcu, managerul spitalului de Infecțioase.
Pe 31 mai, după consultări cu reprezentanți ai Federaţiei Sanitas, s-a anunțat că Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical în perioada imediat următoare.
Citește și Argumentele împotriva grevei profesorilor – și de ce nu sunt de acord cu ele