12.9 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe substanțe nutritive conțin dudele și ce beneficii aduc

Ce substanțe nutritive conțin dudele și ce beneficii aduc

Dudele conțin fitonutrienți esențiali unui organism sănătos: polifenoli, minerale și vitamine. În Grecia antică au fost considerate fructe ale zeilor. Romanii credeau că dudele dau înțelepciune oamenilor. Studiile au arătat că un consum regulat de dude ajută memoria şi protejează de boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Antocianina dudelor protejează împotriva bolilor inflamatorii

Culoarea închisă a acestor fructe se datorează unei substanțe numite antocianină. Antocianina este un pigment cu valențe antioxidante care protejează organismul împotriva afecțiunilor neurologice sau a bolilor inflamatorii. Tot acest pigment este și un colorant natural foarte prețios care poate fi extras din dude și folosit ulterior în scop alimentar în prepararea unor produse sau colorarea mâncărurilor.

Dudele mai conțin resveratol, un alt polifenol cu proprietăți antioxidante. Acesta ajută la buna funcționare a sistemului circulator. De asemenea, crește producția oxidului nitric, o substanță ce reglează transmisiile dintre neuroni și ajută la eliberarea anumitor hormoni.

Dudele, benefice pentru sistemul digestiv

Dudele sunt o sursă bună de fier, calciu, vitaminele A, C, E și K, vitamine din complexul B, folați. Fructele contribuie la sănătatea sistemului digestiv prin cantitatea mare de fibre pe care o conțin. Sunt o sursă ideală de fibre solubile și insolubile. Fibrele solubile ajută la controlul zahărului din sânge și reduc nivelurile dăunătoare de colesterol. Fibrele insolubile sunt esențiale pentru un sistem digestiv sănătos.

De asemenea, aceste fructe mici mai conțin carotenoizi ca luteină și zeaxantină care protejează ochii de acțiunea radicalilor liberi. De mii de ani, medicina tradițională chineză folosește dudele împotriva răcelilor. În plus, aceste fructe au un efect antiinflamator și antipiretic. Dudele îmbunătățesc aspectul pielii și reduc formarea ridurilor.

Fructe anti-cancer

Dudele sunt considerate unul dintre cele mai bune alimente pentru combaterea cancerului. Acest lucru se datorează conținutului lor impresionant de antioxidanți, compuși care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi nocivi și protejează celulele. Un studiu efectuat în Japonia a constatat că sucul de dude a redus în mod eficient nivelurile de leziuni oxidative cauzate de radicalii liberi la șoareci. Sucul de dude se comportă ca un antioxidant și reduce stresul provocat de radicalii liberi care cauzează cancer.

Cum aleg și cum pot folosi dudele în alimentație?

Sezonul dudelor negre (cu gustul cel mai puternic) durează din luna iunie/iulie până în luna august. Cele albe și roșii sunt disponibile încă de la sfârșitul primăverii, în funcție de zona cultivării lor.

Întotdeauna alegeți dudele cu un aspect cărnos, nu foarte moale, lipsite de tăieturi sau lovituri. Pot fi păstrate la rece vreme de o săptămână, în pungi pentru alimente bine închise. Dudele se alterează foarte ușor și de aceea este bine să fie consumate într-un interval cât mai scurt de timp. Înainte de consum, este recomandat să fie spălate cu grijă în apă rece, într-un bol, și nu sub un jet puternic de apă.

Informaţii nutriţionale

O ceașcă de dude conține aproximativ: 60,2 calorii, 13,7 grame de carbohidrați, 2,4 grame fibră dietetică, 51 miligrame de vitamina C (85 procente din doza zilnică recomandată – DZR), 10,9 micrograme vitamina K (14% DZR), 2,6 miligrame de fier (14 procente DZR), 272 miligrame potasiu (8 procente DZR), 1,2 miligrame de vitamina E (6 procente DZR), 25,2 miligrame de magneziu (6 procente DZR), 53,2 miligrame fosfor (5 procente DZR), 54,6 miligrame de calciu (5 procente DZR).

În plus față de substanțele nutritive enumerate mai sus, dudele conțin și cupru, niacină (vitamina B3), vitamina B6 și tiamină (vitamina B1).

Citeşte şi: Dacă e luni, ai risc mai mare să faci infarct

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS