3.4 C
Craiova
vineri, 3 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatatePilula contraceptivă creşte riscul de depresie

Pilula contraceptivă creşte riscul de depresie

Un studiu nou a scos la iveală o asociere între administrarea contraceptivelor orale în combinație de hormoni și riscul de depresie, în special în rândul femeilor tinere.

Pilula contraceptivă orală combinată, care conține estrogen și progestogen este folosită în SUA încă din anii 1960. Când este luată în mod corect, pilula contraceptivă combinată are o eficiență de peste 99% în prevenirea unei sarcini.
Schimbările de dispoziție sunt un efect advers pe care îl resimt unele femei, atunci când iau contraceptive orale combinate. Medicamentele acestea le pot influența decizia de a începe sau de a continua să ia pilula, mai ales dacă femeile au un istoric medical de depresie.

Pilula contraceptivă combinată creşte riscul de depresie

Un studiu nou realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia a utilizat o cohortă mare pentru a explora riscul de depresie asociat cu începutul folosirii pilulelor contraceptive combinate și cu efectul utilizării lor asupra depresiei, de-a lungul timpului, scrie New Atlas.

Folosind datele colectate din UK Biobank, cercetătorii au urmărit 264.557 de femei de la naștere până la menopauză. Datele au inclus și folosirea pilulelor contraceptive combinate, momentul la care femeile au fost diagnosticate prima dată cu depresie și momentul în care au avut primele simptome de depresie fără să primească un diagnostic.

Rată ridicată a depresiei în primii ani de utilizare a pilulei

Cercetătorii au comparat femeile care foloseau contraceptive orale combinate cu cele care nu au luat niciodată astfel de medicamente și au analizat datele, pentru a estima riscul de depresie asociat în cazul tuturor femeilor. Au împărțit femeile în două grupe de vârstă: adolescente (cele care au început să ia pilule contraceptive înainte de vârsta de 20 de ani) și adulte (cele care au început să ia contraceptive combinate la vârsta de peste 20 de ani).

Cercetătorii au descoperit că în timpul primilor doi ani de utilizare pilulelor contraceptive orale combinate, a existat o rată crescută a depresiei, în comparație cu femeile care nu au folosit niciodată anticoncepționale combinate.

Risc între 92 şi 130% mai mare

Datele au arătat că femeile care au început să ia pilule contraceptive la adolescență au avut o incidență de 130% mai mare de simptome depresive. În cazul femeilor adulte, creșterea a fost de 92%.

Totuși, cercetătorii spun că procentajul mare observat în cazul adolescentelor ar putea fi atribuit şi modificărilor hormonale de la pubertate.

Citeşte şi: Ce substanțe nutritive conțin dudele și ce beneficii aduc

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS