8.4 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSoluții naturale contra insomniei - Perspectiva farmacistului

Soluții naturale contra insomniei – Perspectiva farmacistului

Insomniile reprezintă o provocare care afectează un număr considerabil de persoane, majoritatea adulți. Dificultatea de a adormi, somnul întrerupt și senzația de oboseală persistentă după trezire pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții noastre. Pe piața farmaceutică există o multitudine de opțiuni farmaceutice disponibile pentru tratarea insomniei. Dar există și alternative naturale pentru persoanele care nu doresc tratament medicamentos.

Respectaţi o rutină, pentru reglarea ceasului intern

Rutina legată de obiceiurile dinainte de adormire și ora fixă pentru somn sunt esențiale ca primi pași pentru un somn odihnitor. Încercați să vă culcați și să vă treziți în același interval de timp în fiecare zi, inclusiv în zilele de weekend. Acest lucru va ajuta la reglarea ceasului intern al corpului, care reglează ciclul somn-veghe, și la îmbunătățirea calității somnului.

Evitați consumul de cafeină și alcool. Acestea sunt băuturi stimulatoare ce pot interfera cu somnul. Evitați consumul de cafeină cu câteva ore înainte de culcare și evitați consumul de alcool din cauza efectelor negative pe care le poate avea alcoolul, inclusiv asupra somnului. Înlocuiți băuturile care conțin cofeină cu ceaiuri calmante. Ceaiul de mușețel sau de tei, care pot avea un efect relaxant asupra organismului. În cazul ceaiului de tei, secretul constă în doză. O cantitate mică de ceai de tei are efect calmant și relaxant, iar o cantitate mai mare are efect contrar.

Întuneric şi linişte pentru un somn odihnitor

Un mediu liniștit, întunecat și răcoros este propice pentru odihnă și somn. Perdelele groase sau ochelarii pentru somn pot bloca lumina exterioară și evitarea expunerii la ecranele dispozitivelor electronice cu câteva ore înainte de culcare sunt câteva din măsurile recomandate. Citirea unei cărți, tehnicile de relaxare, cum ar fi meditația sau respirația profundă pregătesc mintea și corpul pentru somn.

Există suplimente alimentare naturale care promovează un somn odihnitor. De exemplu, melatonina, hormon natural responsabil pentru reglarea ciclului somn-veghe. Şi preparatele din plante de tipul celor ce conțin valeriană sunt o opţiune. Totuși, este important să vă consultați cu medicul sau farmacistul înainte de a începe administrarea oricărui supliment. Aceştia sunt în măsură să determine doza și durata utilizării.

Aromaterapia, un remediu împotriva insomniei

Aromaterapia a căpătat teren în ultimul timp după ce s-a observat că unele uleiuri esențiale, precum uleiul de lavandă au proprietăți relaxante și pot ajuta în cazul persoanelor care nu reușesc să aibă parte de un somn odihnitor. Utilizate în difuzorul pentru uleiuri esențiale sau adăugate câteva picături în cadă, uleiurile esențiale sunt o opțiune naturală, dar asigurați-vă că utilizați uleiuri esențiale de calitate și că respectați instrucțiunile de utilizare pentru a nu risca alergii sau alte neplăceri.

Exerciţiile fizice regulate contribuie la calitatea somnului

Exercițiile fizice regulate pot contribui nu doar la o stare bună de sănătate, ci și la un somn mai bun. Practicați activități fizice moderate în timpul zilei, dar evitați exercițiile intense înainte de culcare, deoarece acestea pot crește nivelul de energie și pot îngreuna adormirea.
Este important să aveți în vedere că fiecare persoană este diferită și ceea ce funcționează pentru unii poate să nu funcționeze pentru alții. Dacă aveți probleme persistente cu somnul sau insomnie severă, este recomandat să consultați un medic sau un farmacist pentru evaluare și tratament adecvat.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist,
Vă mulțumesc că m-ați citit!

Citeşte şi: Dolj: 23 de medii de zece la Evaluarea Naţională

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS