4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe facem pe caniculă? Perspectiva farmacistului

Ce facem pe caniculă? Perspectiva farmacistului

Ce facem pe caniculă? Pe măsură ce căldura sufocantă a verii s-a instalat de câteva săptămâni, este vital să luăm măsuri adecvate pentru a ne proteja de potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu vremea extrem de caldă și indicele ridicat de disconfort termic. În calitate de farmacist, recomand urmarea măsurilor de bază recomandate pentru perioadele cu temperaturi ridicate pentru a rămâne sănătoși și în siguranță.

Hidratarea obligatorie

Unul dintre aspectele cheie ale menținerii unei stări bune de sănătate în condiții de caniculă este menținerea unei hidratări adecvate. Deshidratarea poate duce la diverse complicații de sănătate, inclusiv epuizarea din cauza căldurii și insolația. Se recomandă să beți multă apă pe parcursul zilei, chiar și atunci când nu simțiți sete.

Evitați consumul de alcool, inclusiv berea, deoarece alcoolul deshidratează suplimentar. Din același motiv sunt de evitat și băuturile cu conținut ridicat de cafeină. Băuturile bogate în electroliți pot fi benefice pentru persoanele care desfășoară activități fizice prelungite sau lucrează în medii cu temperaturi ridicate ce conduc la transpirație în exces. Rețineți că prevenția este mai bună decât vindecarea, așadar menținerea hidratării este esențială și cel mai ușor lucru pe care îl putem face.

Protecția solară

Atunci când soarele este arzător, protejarea pielii devine imperativă. Aplicați un produs de protecție solară cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mare cu cel puțin 15-30 de minute înainte de a ieși afară. Reaplicați crema de protecție solară la fiecare două ore sau mai des în cazul înotului sau transpirației excesive.
Purtați îmbrăcăminte ușoară, care permite pielii să respire, și nu uitați de o pălărie cu boruri late și ochelari de soare pentru a vă proteja fața și ochii de razele ultraviolete dăunătoare. O alternativă utilă și modernă este reprezentată de hainele ce sunt tratate astfel încât să confere protecție UV.

Gestionarea medicamentelor

Anumite medicamente pot interacționa cu căldura și pot afecta capacitatea organismului de a-și regla temperatura. Este recomandată o discuție cu medicul sau farmacistul pentru a afla dacă vreunul dintre medicamentele pe care vi le administrați poate prezenta un risc în perioadele cu temperaturi ridicate.

Unele medicamente pot cauza sensibilitate crescută la soare sau pot afecta procesul de producere a transpirației, ambele fiind factori care pot influența capacitatea organismului de a se răcori. Medicul și farmacistul pot oferi recomandări adecvate sau ajustări ale schemei de medicamente pentru a fi în siguranță în perioadele cu temperaturi extrem de ridicate.

Recunoașterea afecțiunilor legate de căldură

Înțelegerea semnelor și simptomelor afecțiunilor legate de căldură pentru recunoașterea promptă și luarea măsurilor adecvate poate face diferența între viață și moarte în unele cazuri. Epuizarea din cauza căldurii și insolația sunt afecțiuni grave care necesită asistență medicală imediată. Simptomele epuizării din cauza căldurii pot include transpirație abundentă, amețeli, greață, dureri de cap și crampe musculare.

Insolația se caracterizează prin temperatură corporală ridicată, modificări ale stării mentale, respirație rapidă și bătăi rapide ale inimii. Dacă cineva prezintă semnele unei afecțiuni legate de căldură, solicitați imediat ajutor medical. Luați măsuri pentru a vă răcori în timp ce așteptați asistență.

Concluzie

Vremea caldă poate prezenta riscuri semnificative pentru sănătate, dar cu măsuri de precauție adecvate, oamenii se pot bucura în siguranță de sezonul estival. În calitate de farmacist, încurajez pe toată lumea să acorde prioritate hidratării și să-și protejeze pielea de soare. Persoanele trebuie să gestioneze medicamentele în mod corespunzător și să fie conștienți de semnele afecțiunilor legate de căldură.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist specialist
Vă mulțumesc că m-ați citit!

Citește și: Ce efecte are grădinăritul asupra sănătății

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS