Fibroscopia nazo-faringo-laringiană, cunoscută și sub numele de endoscopie video nazală sau laringoscopie video, este o investigaţie care cercetează tractul respirator superior în totalitate, de la orificiile foselor nazale până la corzile vocale. Este o procedură sigură și minim invazivă. Ea poate oferi informații valoroase medicului pentru a stabili un diagnostic precis și a recomanda tratamentul adecvat.
“Ne bazăm, la Clinica Speranța, din Craiova, pe unul dintre cele mai subțiri fibroscoape video. Echipamentul este adaptat atât pentru examinarea copiilor, cât și pentru adulți şi este util pentru diagnosticarea şi evaluarea mai multor afecţiuni ale căilor respiratorii superioare”, transmite echipa medicală a centrului medical Speranţa.
La ce foloseşte fibroscopia nazo-faringo-laringiană
Fibroscopia nazo-faringo-laringiană ajută la vizualizarea sinusurilor şi detectarea inflamaţiei, a blocajelor sau a altor anomalii ale acestora, în cazul sinuzitei. Investigaţia permite şi analiza polipilor nazali sau evaluarea deviaţiilor de sept. O altă indicaţie pentru laringoscopie este în cazul laringitelor sau pentru detctarea eventualelor tumori din zona nazală sau laringiană.
Examinarea este valoroasă şi pentru informaţiile pe care le oferă înainte și după intervențiile chirurgicale, pentru a evalua rezultatele și progresul tratamentului.
Fibroscopia poate fi recomandată şi pentru rinite, tulburări ale mirosului, sângerări nazale, rinofaringite, dispnee (lipsa de aer), prezenţa corpilor străini, constricţie laringiană. În cazul disfoniei, este chiar necesară dacă problema persistă mai mult de trei săptămâni. Totodată, investigaţia poate fi folosită pentru screening-ul fumătorilor cronici.
Ce presupune, propriu-zis, investigaţia
Fibroscopia se realizează cu ajutorul unui rino-laringoscop flexibil. “Acest instrument constă într-un tub subțire și flexibil, prevăzut cu o cameră video la capăt, care permite medicului să observe și să evalueze în detaliu structurile interne ale nasului și gâtului”, explică medicii de la Clinica Speranţa. Manevra nu este dureroasă, durează puțin și nu necesită o pregătire anterioară a pacientului.
“Disconfortul pacientului este minim. În mod excepțional, când situația o impune (copil agitat sau pacienți cu afecțiuni grave) această investigație poate fi efectuată și sub analgosedare. În aceste cazuri, se recomandă ca pacientul să nu consume alimente sau lichide cu câteva ore înainte”, precizează medicii.
Fibroscopia se poate efectua în cabinetul ORL, fără a fi necesară o amenajare specială a acestuia.
Pentru a programa o consultaţie la medicii ORL Diana Ciobîrcă sau Adriana Florescu, puteţi contacta echipa Centrului Medical Speranţa la numărul de telefon 0771493887. Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul www.clinicasperanta.ro. Clinica se află pe strada Înfrăţirii, nr. 16-17.