1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateScreening-ul pentru nou-născuți, aproape inexistent în România

Screening-ul pentru nou-născuți, aproape inexistent în România

Screening-ul pentru nou-născuți se face, la nivelul României, doar pentru trei boli rare, deși în lume există peste 6000 de afecțiuni rare diferite.

România este una dintre țările europene cu cel mai redus screening neonatal pentru boli rare. Italia are program de screening neonatal pentru 48 de astfel de afecțiuni, Polonia pentru 30, Ungaria pentru 26, iar Slovacia pentru 23.

Extinderea screening-ului neonatal pentru mai multe boli rare este o necesitate în țara noastră. Diagnosticarea timpurie poate preveni apariția simptomelor sau poate întârzia progresia bolilor.

Screening-ul pentru nou-născuți a fost tema celui de-al doilea webinar din seria Share Experience 2023, organizat în această lună de Alianța Națională pentru Boli Rare România și Asociația Română de Cancere Rare.

Intervenția timpurie, crucială

Țara noastră ar avea nevoie de un program național de testare genetică, deoarece puțini pacienți își permit costurile necesare pentru a primi un diagnostic precis.

Intervenția timpurie poate preveni apariția simptomelor bolii sau poate întârzia progresia bolii, îmbunătățind calitatea vieții nou-născutului. Beneficiile sunt imense pentru pacienți, familiile lor și societate.” spune Dorica Dan, președinta Alianței Naționale pentru Boli Rare din România și a Asociației Române de Cancere Rare.

Bolile rare, mult subdiagnosticate în România

Bolile rare sunt mult subdiagnosticate în România, inclusiv din cauza screening-ului neonatal foarte redus. Doar 8.000 de români sunt diagnosticați în prezent cu o boală rară. Cu toate acestea, se estimează că un milion de persoane din țara noastră sunt afectate de o astfel de boală.

Sute de copii depistați anual cu boli rare prin screening-ul neonatal

„Screening-ul neonatal extins reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru diagnosticarea precoce a unui spectru larg de boli congenitale rare. Se estimează că în Italia, prin screening neonatal extins, este identificat un nou-născut afectat de boli metabolice rare la fiecare 1.500. Adică peste 300 de copii pe an. Bebelușii care astăzi pot fi identificați imediat datorită testului de screening neonatal extins au o viață mai bună”, spune Simona Bellagambi, vicepreședinta EURORDIS.

„În Polonia, programul de screening neonatal a fost introdus încă din anii ’60, când nou-născuții au fost testați, inițial, pentru fenilcetonurie. Apoi, acest program național s-a dezvoltat, până în prezent, cu 30 de afecțiuni incluse în screening-ul bolilor rare, ceea ce a plasat Polonia pe locul al doilea în rândul tuturor țărilor europene. Actualul program de screening al nou-născutului a dus la detectarea a aproape 400 de copii cu afecțiuni congenitale în fiecare an.” spune dr. Jolanta Sykut-Cegielska, profesor asociat la Institutul Mamei și Copilului, Varșovia, Polonia.

Program pilot pentru screening-ul neonatal, lansat la Cluj

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a lansat, în primăvara acestui an, un proiect pilot de screening neonatal extins pentru nou-născuții din județele Cluj, Bihor, Harghita, Maramureș, Sălaj, Sibiu și Satu Mare. Proiectul pilot vizează identificarea copiilor născuți cu tulburări metabolice și se derulează în perioada 2023-2024.

Webinarul „Screening pentru nou-născuți” este al doilea dintr-o serie de șase care se vor derula până la finalul anului sub umbrela Share Experience 2023.

Share Experience 2023 este un proiect derulat de Alianța Națională pentru Boli Rare din România și Asociația Română de Cancere Rare.

Citește și: Alergiile alimentare cresc riscul de astm

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS