5.6 C
Craiova
miercuri, 20 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSomnolog Lucia Florescu, Clinica Speranţa: Urinatul nocturn şi apneea. Care este legătura şi cum se rezolvă?

Somnolog Lucia Florescu, Clinica Speranţa: Urinatul nocturn şi apneea. Care este legătura şi cum se rezolvă?

Ar putea conduce tratamentul pentru apneea în somn la remiterea nicturiei, adică a urinatului nocturn? Medicul somnolog Lucia Florescu, de la Centrul Medical Speranţa, explică legătura dintre cele două şi de ce tratamentul apneei ar putea juca un rol important în dispariţia episoadelor de nicturie.

Ce este apneea în somn

Sindromul de apnee în somn constă în pauze respiratorii și reduceri ale fluxului respirator cu durata de peste 10 secunde. El afectează milioane de oameni la nivel mondial, asociind complicații cardiovasculare, neurologice, endocrinologice, psihiatrice, urologice.

“Sindromul de apnee în somn are repercusiuni asupra stării de veghe, prin oboseala și somnolenţa diurna asociată, crescând riscul de accidente auto, ineficienţă profesională şi nu numai”, spune medicul Lucia Florescu.

Cea mai frecventă formă este cea a sindromului de apnee în somn de tip obstructiv, peste 80% din cauza colapsului căilor respiratorii superioare. Pauzele respiratorii repetate duc la scăderea cronică a saturației în oxigen și totodată la creșterea concentrației de dioxid de carbon, în fiecare noapte.

Urinările nocturne, posibil cauzate de apneea în somn

Iar printre complicațiile frecvente ale apneei in somn se numără și nicturia.

“Urinările nocturne repetate fragmentează somnul pacientului cu sindrom de apnee în somn tip obstructiv (SASO). Acest lucru se întâmplă pentru că lipsa de oxigen care apare în timpul episoadelor de apnee în somn stimulează circulaţia sângelui la rinichi. Nevoia de a urina apare şi dacă oamenii se trezesc pe timpul nopţii”, precizează medicul.

Profesorul Markus Drake, purtator de cuvant pentru EAU (European Association of Urology) susţine că problema este cât se poate de reală, deşi pare surprinzătoare. “Existenţa unui studiu care să demonstreze legătura şi beneficiile potenţiale ale terapiei ar putea contribui la introducerea unui tratament în practica medicală obişnuită”, spune acesta.

Tratamentul pentru apnee, asociat cu dispariţia episoadelor de nicturie

CPAP, tratamentul apneei în somn constă în purtarea unei măști conectate la un aparat portabil, foarte mic și foarte comod pentru pacient, numit aparat cu presiune pozitivă continuă. Acesta permite menținerea deschisă a căilor respiratorii în timpul somnului şi astfel dispariția pauzelor respiratorii și o bună oxigenare a organelor interne. 

Cert e că studiile au arătat clar eficienţa CPAP terapiei, spune specialistul de la Centrul Speranţa Craiova. Aproximativ două treimi dintre pacienții aflați în studiu, după  începerea terapiei CPAP au declarat ca nu mai urinează noaptea. Ei aveau în medie, anterior, 2-3 episoade pe noapte.

Specialiştii întâlnesc numeroase cazuri în care bărbaţii vârstnici, trataţi pentru prostată din cauza simptomelor de nicturie, nu prezintă îmbunătăţiri până ce nu rezolvă problema somnului.

Şi la cabinetului medicului Lucia Florescu astfel de cazuri sunt destul de frecvente. “Dacă vă confruntaţi cu astfel de probleme, nu ezitaţi să contactaţi un specialist”, conchide medicul.

Cele două clinici Speranţa se află pe Strada Înfrățirii , la nr. 16 şi nr. 17, Craiova. Pentru programări şi informaţii, pacienţii pot lua legătura cu echipa la numărul 0771493887.

Detalii pe www.clinicasperanta.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS