Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, fiind un prilej de a readuce în atenţie beneficiile alăptării. Cu această ocazie, Institutul Naţional de Sănătate Publică a dezvoltat alături de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, Institutul Norvegian de Sănătate Publică, Directoratul Norvegian de Sănătate şi Biroul de ţară al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii OMS pentru România un ghid pentru promovarea alăptării.
„Cel mai bun început în viaţă”
Documentul „Promovarea alăptării. Sfaturi pentru îmbunătăţirea practicii alăptării” aduce încă o dată în atenţie principiile alimentaţiei la sân. Specialiştii subliniază că sprijinul pentru alăptare oferit la nivelul comunităţii este esenţial. Materialul este disponibil prin accesarea următorului link: https://proiect-pdp1.insp.gov.ro/wp-content/uploads/2021/12/Alaptare.pdf.
„Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a oferi nou-născuţilor de pretutindeni cel mai bun început în viaţă”, transmite DSP Dolj. „Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat şi conţine anticorpi care ajută la protejarea împotriva multor boli care afectează mai ales copiii. Laptele matern oferă toată energia şi nutrienţii de care sugarul are nevoie în primele luni de viaţă şi continuă să asigure până la jumătate sau mai mult din nevoile nutriţionale ale copilului în a doua jumătate a primului an şi până la o treime în timpul celui de-al doilea an de viaţă”, completează specialiştii.
Risc scăzut de obezitate sau diabet, printre beneficiile alăptării
Copiii alăptaţi la sân au şanse mai bune să nu fie subponderali, supraponderali sau să sufere de obezitate şi sunt mai puţin predispuşi la diabet, pe parcursul vieţii.
La nivel global, în 2020, s‑a estimat că 149 de milioane de copii sub 5 ani aveau înălţime mică pentru vârsta lor, 45 de milioane au fost prea slabi pentru înălţimea lor şi 38,9 milioane erau supraponderali sau obezi.
Cum se ataşează corect copilul la sân
Pentru ca alăptarea bebeluşului să fie eficientă, condiţia esenţială este ataşarea corectă a acestuia la sânul mamei.
Există câţiva indicatori de folos pentru mame, pentru a urmări ataşarea corectă a sugarului. Astfel, transmit specialiştii în ghidul publicat, mare parte a areolei mamare trebuie să se vadă deasupra buzei superioare a copilului. Gura copilului să fie larg deschisă, iar buza inferioară a copilului să fie răsfrântă în afară. Obrazul copilului trebuie să atingă sânul, iar capul și corpul copilului să fie aliniate. Copilul trebuie să fie ținut aproape de corpul mamei şi întreg corpul copilului să fie susținut.
Alte semne ale unei bune atașări la sân sunt: nasul copilului este liber; se aude când copilul înghite; brațele și mâinile copilului sunt relaxate; buzele sunt umede; prezintă satisfacție după alăptare, dă drumul la sân când este sătul; mama simte sânul golit.
Când poziția pentru alăptare este corectă, plângerile de tipul durerilor, prezența leziunilor mamelonului, înroșirea sau angorjarea sânului ar trebui să fie absente. Mama trebuie avertizată de acest lucru, iar dacă simptomele persistă și după corectarea poziției la sân, ar trebui luate în considerare alte cauze.
Semnele alăptării eficiente
Semnele majore ale alăptării eficiente sunt legate de creșterea în greutate și de gradul de hidratare. După primele 2 săptămâni creșterea în greutate a copilului poate fi de 500 până la 1000 g sau mai mult, în fiecare lună. La 10 zile – 2 săptămâni copilul ajunge la greutatea de la naștere și continuă cu o creștere de 30-40 g/zi sau 115-220 g/
săptămână, până la 3 luni. În condițiile unei alăptări eficiente, numărul minim de scutece ude în 24 de ore este de 6, iar urina este palidă. Alte indicii pentru o alăptare eficientă sunt: copilul se hrănește de cel puțin 8 ori în 24 de ore; este mulțumit după supt (după 1-2 ore suge din nou); înghite în timpul suptului; este alăptat la cerere; el este cel care termină suptul.
Alăptarea îmbunătăţeşte coeficientul de inteligenţă
Alăptarea este unul dintre primii factori de protecţie durabilă a sănătăţii copilului. Alăptarea îmbunătăţeşte coeficientul de inteligenţă şi gradul de şcolarizare. Îmbunătăţirea dezvoltării copilului şi reducerea cheltuielilor cu sănătatea prin alăptare are ca rezultat câştiguri economice pentru familii. Este recomandată iniţierea alăptării în prima oră de la naştere, alăptarea exclusivă până când copilul împlineşte 6 luni şi continuarea alăptării, în paralel cu procesul de diversificare, până la vârsta de 2 ani.
„Campaniile de informare şi educare a mamelor şi a familiilor acestora cu privire la beneficiile alăptării la sân pot determina o schimbare de atitudine în rândul mamelor, iar susţinerea acestui comportament poate creşte numărul de mame care practică alăptatul exclusiv la sân, contribuind astfel la o alimentaţie corectă a nou-născuţilor”, transmit reprezentanţii DSP.
Citeşte şi: Ortodont: Copiii hrăniți cu biberonul, mai predispuși riscului dezvoltării incorecte a mandibulei