0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulPediatru, despre insolaţia la copii: “Poate chiar să pună viaţa în pericol”

Pediatru, despre insolaţia la copii: “Poate chiar să pună viaţa în pericol”

Insolaţia la copii, cauzată de expunerea prelungită la soare sau la temperaturi ridicate ( mai ales a celor de vârstă mică), poate fi extrem de periculoasă. Uneori, insolaţia poate pune viaţa în pericol, atrage atenţia medicul pediatru Bianca Vlădulescu. Specialistul îi îndeamnă pe părinţi să fie atenţi la expunerea copiilor la soare în această perioadă şi să urmărească semnele care pot indica insolaţia.

Bebeluşii şi copii mici, mai predispuşi la insolaţie

“Insolaţia reprezintă o creştere anormală a temperaturii corpului, însoţită de semne fizice care pot duce la afectarea sistemului nervos. Expunerea prelungită la soare sau temperaturi ridicate, fără a asigura un aport suficient de lichide, poate duce la apariţia insolaţiei”, precizează pediatrul.

Bebeluşii şii copii mici sunt mai predispuşi la insolaţie deoarece au o suprafaţă corporală mult mai mare comparativ cu greutatea lor, explică dr. Vlădulescu.

Insolaţia nu trebuie subestimată, pentru că poate inclusiv să pună viaţa în pericol, deoarece corpul nu-şi mai poate regla temperatura.

Insolaţia la copii: Semne şi simptome

Părinţii trebuie să fie în alertă atunci când copilul are gura, buzele sau ochii uscaţi (copilul plânge fără lacrimi). Pielea înroşită, caldă la atingere şi uscată şi lipsa transpiraţiei sunt alte semne care trădează insolaţia, la fel şi greaţa sau vărsăturile.

Creşterea temperaturii corpului (apariţia febrei), respiraţia rapidă şi superficială, slăbiciunea şi oboseala, senzaţia de sete sau urina închisă la culoare însoţesc, de asemenea, instalarea insolaţiei.

Copilul poate fi agitat, iritat, poate prezenta confuzie, dezorientare, chiar leşin.

În cazul copiilor mici, se poate constata că aceştia udă mai puţine scutece decât în mod normal.

La copiii mai mari pot apărea crampe musculare sau dureri de cap.

În forme grave, se poate ajunge chiar la comă.

Bebeluşii sub 6 luni nu trebuie expuşi direct la soare

Bebeluşii până în vârsta de 6 luni nu ar trebui expuşi niciodată direct la soare, spune medicul pediatru. De asemenea, trebuie evitată expunerea copiilor la soare în intervalul 10-18, când indicele UV este cel mai ridicat.

“Ca regulă generală, trebuie evitată expunerea prelungită la soare . Este importantă alternarea expunerii la soare cu odihna la umbră. Astfel, copilul ar trebui să stea cel puţin 10 minute la umbră pentru fiecare oră de expunere la soare”, precizează dr. Bianca Vlădulescu.

Nu lăsaţi copiii în maşina parcată în nicio situaţie!

Copiii nu trebuie lăsaţi în maşina parcată, nici în situaţiile in care geamul este deschis sau autovehiculul se află la umbră, transmite medicul.

În timpul expunerii la soare, cei mici trebuie să aibă capul acoperit şi să fie îmbrăcaţi lejer, de preferat cu haine din ţesături naturale, în culori deschise.

Folosirea de umbreluţe şi dispozitive de protecţie pentru carucior, triciclete şi alte mijloace de transport este, de asemenea, importantă.

În plus, părinţii trebuie să îi ofere copilului apă cât mai des pentru a evita deshidratarea.

Cum intervenim în cazul insolaţiei la copii

Dacă un copil prezintă semne de insolaţie, trebuie dus rapid într-o zonă cu umbră sau într-o încăpere în care este mai răcoare, unde să stea întins.

“Apoi îndepărtăm hainele pentru a ajuta la răcorirea corpului copilului. Se poate folosi un ventilator, putem folosi prosoape umezite şi bine stoarse sau putem chiar să îi facem o baie cu apă călduţă pentru a-i scădea temperatura corpului”, explică medicul pediatru.

Copilul trebuie încurajat să bea apă pentru a se hidrata, iar temperatura corpului trebuie monitorizată periodic.

Când apelăm la medic şi care sunt complicaţiile insolaţiei

Părinţii trebuie să ceară ajutor medical în cazul în care copilul este somnolent, nu răspunde sau nu poate bea lichide.

Printre complicaţiile insolaţiei se numără sindromul de detresă respiratorie acută, edemul cerebral, insuficienţa renală sau hepatică. De asemenea, insolaţia în forme grave poate duce la disfuncţii metabolice, leziuni ale nervilor, reducerea fluxului de sânge către inimă şi alte probleme de circulaţie.

Citeşte şi: Care sunt punctele vulnerabile ale noului PUG?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS