2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn caz de malpraxis în România, aproape imposibil de dovedit? Discuție cu președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu

Un caz de malpraxis în România, aproape imposibil de dovedit? Discuție cu președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu

Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre un fenomen care a început în urmă cu mulți ani, dar s-a accentuat și mai mult în timpul pandemiei și după aceasta. Refacerea acestei relații de încredere trebuie să fie unul dintre obiectivele Colegiului Medicilor, declară, într-un interviu acordat HotNews.ro, președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu. Doi dintre cei mai importanți pași care ar trebui făcuți pentru refacerea încrederii românilor sunt reformarea Colegiului Medicilor, dar și o nouă lege a malpraxisului, deoacere actuala lege „nemulțumește atât medicii, cât și pacienții”, arată, în interviul acordat HotNews.ro, președintele CMR, Daniel Coriu.

Prof. dr. Daniel Coriu este medic primar hematolog și directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular al Institutului Clinic Fundeni din București. Este doctor în științe medicale, iar în octombrie 2020 a fost ales președintele Colegiului Medicilor din România.

Ideea că deciziile de malpraxis trec pe la Colegiul Medicilor, un mit: „Actuala lege a malpraxisului nemulțumește atât medicii, cât și pacienții”

Multă lume crede, în România, că atunci când există acuzații de malpraxis din partea unui pacient sau a rudelor sale la adresa unui spital sau a unor medici, decizia de constatare a malpraxisului trece pe la Colegiul Medicilor, iar Colegiul ar avea tendința să îi apere pe medici. Este un mit, spune Daniel Coriu.

„Există o comisie la DSP și una la Institutul de Medicină legală” pentru malpraxis

Procedura de constatare a malpraxisului nu trece pe la Colegiul Medicilor, ci are un cu totul alt traseu: „Procedura nu trece pe la Colegiul Medicilor, noi nu avem nicio legătură. Există o comisie la DSP și una la Institutul de Medicină legală.

Daniel Coriu admite însă că procedura de constatare a unui malpraxis în România este foarte greoaie, iar actuala formă a legii malpraxisului, veche de 25 de ani, îi nemulțumește atât pe medici, cât și pe pacienți – multă lume crede din start că în România este aproape imposibil să dovedești un caz de malpraxis, dacă tu sau cineva drag este victima lui.

Este motivul pentru care Daniel Coriu își dorește să inițieze un nou mecanism de constatare a malpraxisului în țara noastră, care propune în premieră ca pacienții care sunt victimele unui malpraxis să poată fi despăgubiți încă din faza de pre-litigiu, în baza unei înțelegeri amiabile între medic, societatea de asigurare emitentă a poliței de malpraxis și pacient, fără ca acest lucru să excludă calea de acces la instanța de judecată.

Citește AICI tot materialul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS