2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulGravidele şi lăuzele beneficiază de noi servicii decontate de CAS

Gravidele şi lăuzele beneficiază de noi servicii decontate de CAS

Potrivit noului Contract-cadru și Normelor metodologice de aplicare a acestui act normativ, femeile însărcinate beneficiază atât de serviciile medicale decontate de CAS până la data de 1 iulie 2023, cât și de servicii noi. Femeile cu o sarcină aflată între săptămâna a 11-a și a 19-a de evoluție pot efectua un screening prenatal, care va include obligatoriu o ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale.

Consultaţii gratuite de supraveghere în fiecare trimestru de sarcină

Astfel, în asistența medicală primară se acordă consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lăuziei.
„Femeia gravidă este luată în evidență de medicul de familie încă din primul trimestru al sarcinii și, în cazul în care sarcina evoluează normal, fără complicații, din luna a treia până în luna a șaptea se efectuează lunar câte o consultație de supraveghere. Din luna a șaptea până în luna a noua aceste consultații sunt bilunare”, se menționează într-un comunicat al CNAS.

În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau chiar și fără bilet de trimitere, specialistul în obstetrică-ginecologie poate acorda câte o consultaţie de supraveghere pentru fiecare trimestru de sarcină, precum şi o consultaţie similară pentru lăuzie, în primul trimestru după naştere.
Dacă medicul respectiv are și o supraspecializare în medicină materno-fetală poate efectua și ecografii pentru depistarea anomaliilor sarcinii (ecografie obstetricală anomalii trimestrul I cu translucență nucală și ecografie obstetricală anomalii trimestrul II).

Dublu sau triplu test în internare de zi

În unitățile sanitare cu paturi care au în componență structuri de obstetrică-ginecologie sau în cele integral specializate în această ramură a medicinii se pot efectua servicii medicale standardizate complexe asimilate unei internări de zi.
Între săptămâna a 11-a și a 19-a a sarcinii se poate efectua un screening prenatal, tot în internare de zi, care trebuie să includă obligatoriu o consultație de specialitate obstetrică-ginecologie, un dublu test/triplu test și o ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale. Acest serviciu este disponibil și concomitent cu internarea pentru supravegherea sarcinii normale.

Sumele alocate laboratoarelor se pot suplimenta peste valoarea plafonului

„Începând cu 1 iulie 2023, sumele alocate laboratoarelor pentru serviciile medicale paraclinice legate de sarcină se pot suplimenta şi peste valoarea plafonului lunar, astfel încât gravidele să beneficieze de analize într-un interval de timp cât mai scurt posibil. Prin aceste noi reglementări dorim să încurajăm și să facilităm supravegherea medicală în perioada gravidității”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.

Naşterea, serviciu medical de urgenţă

Naşterea propriu-zisă este considerată un serviciu de urgenţă care se efectuează în regim de spitalizare continuă în structurile specializate în obstetrică-ginecologie/neonatologie.
Tot în regim de spitalizare continuă se pot efectua şi serviciile de spitalizare de zi, dacă pacienta, în timpul sarcinii, prezintă complicaţii sau comorbidităţi, sângerare majoră şi necesită transfuzie, risc anestezic greu de manageriat în spitalizare de zi, cu durere postprocedurală greu de controlat şi proceduri invazive majore asociate.

Citeşte şi: Prima dezbatere despre PUG-ul Craiovei, publică, dar fără public

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS