1.7 C
Craiova
duminică, 15 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePapiloamele, "tratate în cabinetul dermatologului, niciodată acasă, cu soluţii minune de pe Internet"

Papiloamele, „tratate în cabinetul dermatologului, niciodată acasă, cu soluţii minune de pe Internet”

Papiloamele, formaţiuni cutanate benigne, care arată ca nişte mici excrescențe pe piele, ce atârnă și dau un aspect inestetic, sunt o problemă cu care se confruntă multe persoane. De obicei, papiloamele apar în jurul gâtului, în axile, submamar sau chiar pe pleoape şi sunt moi, brune sau de culoarea tegumentului.

Foarte des, pacienții se prezintă în cabinet îngrijorați,. Unii chiar se sperie că au paraziți ”care îi mănâncă din interior”, spune medicul dermatolog Mihaela Zaharia. „De fiecare dată se dovedește că diagnosticul pe care și l-au pus singuri este rezultatul unor informații false care circulă pe internet și vorbim, de fapt, despre banalele papiloame”.

Deși aceste leziuni se pot trata foarte ușor în cabinetul medicului dermatolog, pacienții aleg deseori să își aplice pe piele diverse substanțe, așa-zis naturiste, în încercarea de a scăpa de ele acasă, atrage atenţia medicul. Dar, de cele mai multe ori, ajung tot în cabinetul medicului. Uneori, și cu arsuri ale pielii sau diverse dermatite de contact în plus.
Dr. Mihaela Zaharia detaliază, într-un interviu acordat GdS, ce sunt papiloamele şi cum trebuie ele tratate.

GdS: Din ce cauză apar papiloamele?

Dr. Mihaela Zaharia: În apariția papiloamelor, factorii incriminați sunt multipli. Poate fi vorba de fricțiunea cronică a tegumentelor, așa cum se întâmplă la nivelul pliurilor, de infecția cu tulpini non-oncogene ale virusului HPV sau de afecțiuni precum obezitatea, diabetul zaharat, dezechilibre hormonal. Deseori, un factor al apariţiei lor poate fi şi sarcina, caz în care pot regresa după naștere.

De obicei, vorbim de leziuni multiple, uneori chiar sute, deoarece se înmulțesc adesea prin autoinoculare dintr-o zonă în alta a corpului și prin fricțiunea repetată a pielii, fiind mai frecvente la nivelul pliurilor cutanate. Uneori, ele se pot transmiterea prin utilizarea în comun a unor obiecte de uz personal. Din acest motiv, este important ca obiecte precum lamele de ras sau prosoapele să nu le împărțim cu alții.

GdS: Sunt acestea un motiv de îngrijorare? Ne pun sănătatea în pericol?

Dr. Mihaela Zaharia: Papiloamele sunt leziuni benigne, cel mai frecvent asimptomatice. Ele nu ne pun probleme de sănătate, dar aspectul lor este unul inestetic. În timp, pot crește în dimensiuni și se pot înmulți. Localizarea lor în zone supuse traumatismelor, precum regiunea cervicală, unde le putem agăța cu bijuteriile sau axilă, unde pot fi lezate cu lama de ras, crește riscul de rupere și sângerare, ceea ce creează motive de îngrijorare pacientului.

GdS: Cum le tratăm?

Dr. Mihaela Zaharia: Tratamentul papiloamelor se face întotdeauna în cabinetul medicului dermatolog, după un consult medical. Niciodată acasă, cu soluții-minune găsite pe internet. Pe lângă riscul de leziuni suplimentare, există și riscul ca pacientul să confunde un papilom cu un nev, adică o aluniță. Iar aceasta, odată arsă cu diverse soluții, poate deveni o problemă reală de sănătate.

După stabilirea diagnosticului corect, va fi aleasă opțiunea potrivită de tratament. Cel mai frecvent vorbim de măsuri distructive, precum electrocauterizarea leziunilor sau utilizarea laserului CO2. Rareori este necesară excizia chirurgicală a unui papilom, doar dacă vorbim de dimensiuni mari sau există o suspiciune de diagnostic.

GdS: Cum îngrijim pielea după îndepărtarea lor?

Dr. Mihaela Zaharia: După ce se îndepărtează leziunile, este important să îngrijim pielea până la vindecarea completă. Îngrijirea se face prin toaletarea zilnică a zonei tratate și aplicarea de creme cicatrizante. Totodată, trebuie să ferim zona de expunerea la soare și să aplicăm o cremă de protecție solară, pentru a diminua riscul de hipo sau hiperpigmentare a pielii.

Un lucru important de reținut pentru pacient este că îndepărtarea papiloamelor nu previne apariția altora noi, în aceeași zonă sau în altă zonă a corpului- Însă este recomandat să fie tratate toate când au dimensiuni cât mai mici, pentru a evita autoinocularea sau traumatizarea leziunilor.

Citeşte şi: Pediatru, despre insolaţia la copii: “Poate chiar să pună viaţa în pericol”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS