9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajEchipa de Oncopediatrie a SCJU Craiova, speranța micilor pacienți care dau cea mai grea luptă cu boala

Echipa de Oncopediatrie a SCJU Craiova, speranța micilor pacienți care dau cea mai grea luptă cu boala


Compartimentul de Oncopediatrie din cadrul SCJU luptă de mai bine de două decenii să salveze copii bolnavi de cancer, să le redea speranța, zâmbetul și să le întindă mâna care îi conduce spre vindecare și spre o viață nouă.

Oncopediatrie este un cuvânt la care oricine se gândește cu greu. E dificil să îți imaginezi, măcar pentru o clipă, că un micuț poate îndura o bătălie atât de grea precum cea cu cancerul. Însă echipa de medici a acestui compartiment, care s-a mărit, este pregătită în orice moment să facă tot posibilul pentru ca sănătatea micilor pacienți să se refacă, iar ei să își poată urma visurile. Am stat de vorbă cu cei trei medici care se ocupă de compartiment – Daniela Dănăcel (specialist oncolog), Elena Savu (specialist oncolog) și Andreia Ioniță (pediatru), care ne-au povestit despre întreaga activitate a Compartimentului de Oncopediatrie al SCJU Craiova.

Trei medici în echipa de la Oncopediatrie

Gazeta de Sud: Echipa de Oncopediatrie s-a mărit și aș vrea să ne spuneți din cine este formată în acest moment?

Daniela Dănăcel, medic specialist oncolog: „Compartimentul Oncopediatrie există din anul 2001, când doamna profesor universitar Polixenia Stancu, alături de domnul profesor universitar Florinel Bădulescu au pus bazele Compartimentului de Oncopediatrie din cadrul Clinicii Pediatrie II a SCJU Craiova. Aproximativ două decenii, doamna profesor Polixenia Stancu a fost unicul medic oncohematolog pediatru din regiunea Olteniei. De aproximativ 3 ani, în cadrul compartimentului funcționează o echipă formată din trei tineri medici specialiști: doi medici specialiști oncologi – dr. Elena Savu și dr. Daniela Dănăcel și un medic pediatru – dr. Andreia Ioniță.

De asemenea, activitatea în cadrul compartimentului este posibilă prin aportul întregului colectiv medical, atât medicii pediatri ai Clinicii Pediatrie II, asistente, infirmiere, îngrijitoare. Întreaga activitate se desfășoară sub coordonarea doamnei prof. univ. dr. Ileana Petrescu – șef al Clinicii Pediatrie II. Prin activitatea noastră în cadrul compartimentului încercăm să ducem mai departe cu dăruire și profesionalism munca de decenii a celei care ne-a fost mentor, doamna prof. dr. Polixenia Stancu, până la pensionarea dumneaei, în urmă cu puțin timp”.

Compartimentului de Oncopediatrie dispune de toate dotările necesare


GdS: Ce dotări pune la dispoziție secția de Oncopediatrie a SCJU Craiova? 

Elena Savu, medic specialist oncolog: „Condițiile hoteliere din cadrul compartimentului nostru asigură un climat de înalt confort pentru micuții pacienți, fiecare salon fiind dotat cu frigider, TV, aparat AC, internet wireless.
Există și un spațiu special amenajat destinat activităților educative, dar și jocului (sală de joacă), știut fiind faptul că acești copii petrec luni bune în spital pentru a-și finaliza tratamentele specifice. Diagnosticul și tratamentul pacienților pediatrici cu patologie malignă sau afecțiuni hematologice benigne presupun un proces complex. În acest sens, în vederea diagnosticării dispunem de imagistică de înaltă performanță – computerul tomograf și aparatul de rezonanță magnetică de la nivelul SCJUC Craiova. De asemenea, tehnici de biopsiere a formațiunilor tumorale realizate de către echipa de chirurgie pediatrică, evaluare histopatologică și imunohistochimică în cadrul Secției de Anatomie Patogică.

De asemenea, tratamentul se efectuează pe baza unor protocoale terapeutice standardizate la nivel internațional. Pentru administrarea regimurilor de chimioterapie dispunem de infuzomate care asigură furnizarea optimă a citostaticului într-un interval bine stabilit. De menționat ar fi și faptul că administrarea chimioterapiei se realizează prin intermediul camerelor implantabile. Această procedură este efectuată cu ajutorul colegilor chirurgi pediatri și anesteziști”.

GdS: Care sunt cele mai grele încercări cărora trebuie să le faceți față pe secția dumneavoastră?

Andreia Ioniță, medic pediatru: „Cele mai grele încercări la care suntem supuși ca și personal medical sunt, bineînțeles, momentele punerii diagnosticului și comunicarea atât familiei cât și pacientului diagnosticul de malignitate, cât și potențiala evoluție nefavorabilă. Acest lucru implică o încărcătură emoțională semnificativă pentru tot personalul medical”.

Leucemiile acute și limfoamele, cele mai frecvente patologii

GdS: Care sunt cele mai frecvente patologii care ajung în secția de Oncopediatrie?

Daniela Dănăcel: „În România se diagnostichează anual aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii. Dintre acestea, aproximativ 30 de cazuri ajung pentru diagnostic și tratament în cadrul Compartimentului Oncopediatrie al SCJUC. Cele mai frecvente patologii pe care le tratăm sunt hemopatiile maligne (leucemiile acute și limfoamele). Însă, în ultimii ani s-a observat o creștere a incidenței tumorilor germinale (testicul, ovar) în rândul adolescenților. De asemenea, o proporție semnificativă este reprezentată de cazurile de patologie hematologică nonmalignă ( anemii, hemofilii)”.

GdS: Sunt suficiente paturile de care dispuneți sau există momente în care secția se supraaglomerează?

Andreia Ioniță: Luând în considerare faptul că patologia oncologică la copil are o incidență destul de mică, în comparație cu adulții, putem spune că numărul de paturi este relativ suficient. Există, desigur, și situații în care locurile devin insuficiente și nu excludem posibilitatea extinderii compartimentului. Pacientul oncologic în curs de chimioterapie este un pacient imunocompromis. El are nevoie de condiții speciale de izolare pentru a preveni apariția infecțiilor oportuniste. În acest sens, ar fi utilă o extindere a spațiului existent în vederea creării de saloane cu paturi unice sau camere sterile”.

Doi supraviețuitori ai cancerului formează acum o familie

GdS: Ne puteți povesti, în câteva rânduri, un caz fericit, în care un pacient a ieșit învingător din lupta cu cancerul, și care v-a rămas în minte?

Elena Savu: „Supraviețuitorii unui cancer în perioada copilăriei sunt adulții de mâine, care își vor forma la rândul lor familii și care vor avea șansa construirii unui viitor pentru ei și pentru cei din jur. Nu sunt puține cazurile fericite în care un pacient iese învingător din lupta grea cu cancerul. Cu toții ne amintim cu drag de cazul a doi tineri, un băiat și o fată, diagnosticați în cadrul compartimentului cu leucemie acută, care au avut evoluție favorabilă, fiind vindecați. În prezent cei doi formează o familie frumoasă și, de curând, se bucură de primul lor copil.

Acestui exemplu i se alătură numeroase alte exemple fericite. Practic, după finalizarea tratamentului pacienții sunt evaluați periodic în cadrul monitorizării postterapeutice, pe parcursul mai multor ani, astfel încât micuții pacienți cresc și evoluează sub ochii noștri. Oncopediatria este una dintre specialitățile care presupune multe provocări și dificultăți, însă și satisfacțiile cazurilor vindecate sunt pe măsură”.

În ciuda încărcăturii emoționale cu care se confruntă în fiecare zi, echipa de la Oncopediatrie este dispusă să lupte cu toate forțele pentru ca micii pacienți să revină la viața normală și, mai târziu, să poată spune zâmbind că au ieșit învingători din cea mai grea bătălie.

Echipa de Oncopediatrie a SCJU
Echipa de Oncopediatrie a SCJU

Citește și: Efortul şi implicarea echipei de la Medicină Fizică și Reabilitare Medicală pun pacienţii pe picioare 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS