8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCum gestionăm obezitatea?

Cum gestionăm obezitatea?

Obezitatea reprezintă o problemă globală de sănătate, cu un impact semnificativ asupra populației de toate vârstele.
La nivel mondial, 13% dintre adulți sunt obezi, iar 39% sunt supraponderali. Unul din cinci copii și adolescenți, la nivel global, sunt supraponderali. Simplificat, se poate considera că obezitatea este determinată de dezechilibrul dintre aportul și consumul de energie.

Găsirea unor modalități eficiente de gestionare a obezității implică atât abordări terapeutice, cum ar fi administrarea anumitor medicamente, cât și abordări non-terapeutice, inclusiv schimbări la nivelul traiului de zi cu zi astfel încât să putem să beneficiem de ceea ce se înțelege la momentul actual prin stil de viață sănătos.

Obezitatea – Terapii medicamentoase

Terapiile cu diverse tipuri de medicamente poate fi utilizată în cazurile severe de obezitate sau atunci când modificările stilului de viață nu aduc rezultate semnificative. Medicamentele antiobezitate acționează prin diferite mecanisme, cum ar fi suprimarea apetitului sau interferarea în absorbția grăsimilor.
Totuși, aceste medicamente trebuie administrate sub supravegherea atentă a unui medic deoarece pot avea efecte secundare și prezintă riscuri pe care doar un medic le poate evalua dacă sunt surclasate de către beneficii.

Modificări ale stilului de viață

Adoptarea unui stil de viață sănătos rămâne cel mai important factor în lupta împotriva obezității. O dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, proteine slabe și fibre poate ajuta la reducerea aportului caloric și la susținerea pierderii în greutate. Un astfel de regim alimentar trebuie susținut pe parcursul întregii vieți și reprezintă practic o luptă continuă, dar beneficiile care apar încurajează persoanele cu obezitate să continue cu un astfel de stil de viață.

Exercițiile fizice regulate joacă un rol esențial în arderea caloriilor și îmbunătățirea masei musculare. Exercițiile fizice în cazul pacienților obezi sunt extrem de greu de realizat din cauza efortului pe care îl presupun, dar o dată cu apariția primelor rezultate, exercițiile fizice cresc în intensitate și conferă un tonus mai bun. Pentru început se recomandă exerciții fizice de intensitate minimă, iar o dată cu trecerea timpului și obținerea unei stări fizice mai bune, acestea cresc în intensitate și durată.

Înțelegerea impactului negativ al obezității asupra sănătății și calității vieții poate motiva persoanele să își schimbe obiceiurile alimentare și să adauge măcar o jumătate de oră de activitatea fizică în rutina lor zilnică. Sprijinul din partea familiei și al prietenilor poate ajuta persoanele cu obezitate să fie motivate și să continue să lupte pentru atingerea obiectivelor referitoare la sănătatea lor.

Educaţia timpurie poate reduce prevalenţa obezităţii

Prevenirea obezității este esențială pentru sănătatea publică. Educația timpurie în școli și comunități cu privire la importanța alegerilor alimentare sănătoase și a activității fizice poate reduce prevalența obezității în rândul populației.
Lupta împotriva obezității necesită o abordare integrată, care să combine atât strategii terapeutice, cât și abordări non-terapeutice și astfel apar rezultate semnificative în gestionarea și prevenirea obezității. Educația, sprijinul social și promovarea prevenției sunt esențiale pentru a înfrunta această provocare de sănătate globală și pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor diagnosticate cu obezitate.

Citeşte şi: Hipertensiunea arterială – ce putem face?

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS