-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateColesterolul, prieten și dușman - Perspectiva farmacistului primar

Colesterolul, prieten și dușman – Perspectiva farmacistului primar

Colesterolul este deseori pus la zid în discuțiile legate de sănătate pentru că este adesea asociat cu efecte negative asupra sănătății. Dar colesterolul este de fapt o substanță esențială pentru funcționarea organismului. Cum în general atunci când vorbim despre sănătate, vorbim despre echilibru și nu despre extreme, nivelurile ridicate de colesterol pot reprezenta un factor de risc pentru bolile cardiovasculare atât la femei, cât și la bărbați.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o fracțiune grasă, de tipul lipidelor, care se găsește în sânge și în toate celulele corpului uman. Acesta este esențial pentru formarea membranelor celulare, producerea hormonilor și sinteza vitaminei D. Deși colesterolul este indispensabil pentru un organism sănătos, nivelurile ridicate pot contribui la dezvoltarea plăcilor de aterom, depozite de grăsime care pot obstrua arterele și conduce la declanșarea bolilor cardiovasculare.

Există două tipuri principale de colesterol: colesterolul LDL, cunoscut popular sub numele de “colesterol rău” și colesterolul HDL, “colesterol bun”. Nivelul ridicat de LDL-colesterol este cel incriminat de problemele legate de sănătate, pe când HDL-colesterolul ajută la eliminarea excesului de colesterol din sânge, transportându-l spre ficat pentru eliminare.

Ce putem face?

Monitorizărea nivelurilor de colesterol al adulților este extrem de importantă, mai ales din cauză că ritmul vieții moderne ne împinge adesea înspre nu cele mai sănătoase alegeri alimentare și mai mult înspre sedentarism și lipsa activității fizice regulate. Pentru mulți pacienți cu niveluri ușor ridicate de colesterol LDL, modificările în stilul de viață pot fi suficiente pentru a reduce riscul cardiovascular. Aceste modificări includ adoptarea unei diete sănătoase, bogate în legume, fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase, precum cele găsite în uleiul de măsline și nucile. Reducerea consumului de grăsimi saturate și trans, precum cele din produsele de patiserie și fast-food, este, de asemenea, esențială. Activitatea fizică regulată și renunțarea la fumat sunt, de asemenea, factori importanți.

Dacă nivelurile de colesterol ale unui pacient sunt ridicate și modificările stilului de viață nu sunt suficiente, medicul poate prescrie medicamente pentru reducerea colesterolului, iar în urma monitorizării eficacității acestor medicamente, acesta ajustează dozele sau decide schimbarea terapiei dacă este necesar.

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile, cea mai cunoscută fiind terapia cu statine. Acestea sunt medicamente care reduc producția de colesterol în ficat și îmbunătățesc capacitatea organismului de a elimina LDL-colesterolul din sânge. Aceste medicamente sunt adesea prescrise pacienților cu niveluri ridicate de colesterol sau cu risc crescut de boli cardiovasculare.

Uneori, este necesară o combinație de medicamente pentru a obține controlul asupra nivelurilor de colesterol și atunci se asociază în general două medicamente ce funcționează prin mecanisme de acțiune diferite pentru a conduce la scăderea nivelului LDL-colesterolului.

Solicitaţi sfaturi de la specialiştii în sănătate

Medicii și farmaciștii au responsabilitatea de a educa pacienții cu privire la efectele secundare ale medicamentelor, administrarea corectă și necesitatea monitorizării regulate a nivelurilor de colesterol. Ei vă pot oferi și sfaturi despre gestionarea modificărilor în stilul de viață și vă pot răspunde la întrebări despre tratament, așa că nu ezitați să le solicitați recomandările.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist primar,

Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS