0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateKinetoterapia și fizioterapia scad nivelul de durere cu aproximativ 50%

Kinetoterapia și fizioterapia scad nivelul de durere cu aproximativ 50%

Kinetoterapia și fizioterapia scad nivelul de durere cu aproximativ 50%, conform unui studiu realizat în mai multe centre de kinetoterapie din București și din țară. La studiu au participat peste 1000 de respondenți, timp de 4 luni.

Kinetoterapia, soluţie pentru afecţiunile lombare sau cervicale

Aproximativ 15% din populația lumii suferă de o boală cronică degenerativă care duce la limitarea fizică. 25% dintre seniorii de peste 65 de ani vor suferi anul acesta o cădere accidentală care va necesita intervenții de recuperare, avertizează kinetoterapeuții, care au însă și soluții de recuperare și de ameliorare a durerilor cauzate de afecțiunile lombare sau cervicale.

Kinetoterapia folosește o varietate de exerciții fizice, mișcări active și pasive sau masaj terapeutic pentru recăpătarea sau ameliorarea sănătății și mobilității unor segmente afectate după boală sau accidentare. Tehnicile și metodele de kinetoterapie sunt diversificate și aplicate în numeroase patologii de la cele acute (accidentări, traumatisme, intervenții chirurgicale ortopedice), la cele cronice (afecțiuni degenerative, neurologice, neuromusculare, respiratorii, etc). Inclusiv sarcina are parte de programe specifice de kinetoterapie, prin care gravida este susținută să nască cu riscuri minimizate și să se recupereze postpartum.

Pacienţii resimt o diminuare considerabilă a durerii

Un studiu realizat în locațiile Kinetic Sport & Medicine arată că în urma sedințelor de kinetoterapie și fizioterapie a fost raportată o scădere a durerii cu aproape 50% pentru toți respondenții, pe toate grupele de vârstă. La studiu au participat peste 1000 de respondenți, timp de 4 luni, ce au fost întrebați de nivelul durerii pe o scară de la 0 la 10, în cadrul primei ședințe, respectiv la re-evaluare, după un protocol de 12 sedințe.

La nivel național, pe baza vârstei, cât și a afecțiunilor pre-existente, seniorii de peste 65 de ani susțin un efect al recuperării mai redus, față de restul categoriilor de vârstă, înregistrând o scădere a durerii de 30% după 12 ședințe de kinetoterapie.

Pandemia a dus la creşterea numărului de persoane cu afecţiuni ale coloanei

Poziția incorectă la birou și lipsa activităților fizice pot accentua afecțiunile lombare sau cervicale și conform studiului, pacienții tineri, cu o vârstă medie de 33 de ani, au dureri inițiale mai acute cu 13% față de restul pacienților, cu vârste mai înaintate din cauza mediului de lucru static, pe care mulți tineri îl aleg, și își petrec cel puțin 8 ore pe zi, stând la birou, în poziții incorecte. Un alt factor este lipsa mișcării fizice, ce poate accentua afecțiunile lombare, cervicale deja existente, cât și nivelul de anxietate, stres sau oboseală.

Odată cu acești factori, românii au nevoie din ce în ce mai mult de recuperare medicală, invocând dureri de spate accentuate. De la începutul pandemiei, procentul pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale a crescut cu 50%, susțin specialiștii.

Beneficiile aduse de kinetoterapie şi recuperare

,,În urma studiului realizat pe respondenții din orașele București, Cluj și Iași, ce au urmat 12 ședințe de tratament, ne bucură să vedem o scădere a durerii de aproape 50% pentru toate grupele de vârstă. Prin acest rezultat se poate vedea exact care este efectul și beneficiile pe care le are recuperarea medicală asupra pacientului în suferință. Odată cu scăderea durerii, kinetoterapia și fizioterapia au un rol imperativ în reabilitarea neuromusculară, recâștigarea dexterității și a reflexelor posturale, creșterea rezistenței la efort, tratarea deficiențelor nutriționale și tratarea tulburărilor nervoase.

Mai puțin cunoscut este faptul că și persoanele sănătoase pot apela la recuperare medicală, deoarece îngrijirea preventivă poate reduce semnificativ riscul de traumatism, venind, totodată, cu numeroase avantaje. În concluzie, cu cât musculatura este mai puternică și cu cât viața este mai activă, cu atât mai ușor se trece peste anumite probleme de sănătate și complicațiile acestora” , a declarat Gelu Cosma, Fiziokinetoterapeut.

Citeşte şi: De ce să consumi mai mult pepene roșu?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS