Cercetările care arată ce efecte are cătina asupra imunităţii continuă, dar există dovezi preliminare care sugerează beneficii semnificative. Imunitatea este o componentă esențială a sănătății noastre, având un rol crucial în protejarea organismului împotriva infecțiilor și bolilor. În contextul preocupărilor tot mai mari legate de sănătate și de creșterea atenției acordate îngrijirii personale, interesul pentru suplimentele alimentare care susțin imunitatea a crescut semnificativ.
Astfel de suplimente alimentare conțin deseori cătină (Hippophae rhamnoides), o plantă care datorită compoziției sale prezintă proprietăți benefice pentru sănătate și imunitate.
Cătina, remediu antic
Cătina este o plantă cu fructe mici și portocalii care crește în regiunile montane și de coastă din Europa și Asia. Această plantă este apreciată de secole pentru proprietățile sale medicinale și nutriționale bogate: vitamine, minerale, antioxidanți și acizi grași esențiali. Cătina conține aproape 200 de compuși nutritivi și bioactivi și este cunoscută ca o sursă de nutriție și îngrijire a sănătății.
Începând cu anii 1940, oamenii de știință ruși au cercetat substanțele bioactive din fructele și frunzele de cătină, ceea ce a condus la dezvoltarea alimentelor cu cătină și a cremelor de protecție împotriva radiațiilor folosite de către cosmonauții ruși. Valoarea medicinală a cătinii a fost înregistrată în scrierile tibetane ce datează încă din prima jumătate a secolului al VIII-lea.
Care sunt beneficiile?
Sistemul imunitar este un complex de celule, organe și molecule specializate în protejarea organismului împotriva invaziei agenților patogeni, cum ar fi bacteriile, virușii și ciupercile. Funcția principală a sistemului imunitar este de a identifica și de a distruge acești agenți patogeni pentru a menține sănătatea organismului.
Cătina este o sursă importantă de vitamina C, vitamina E, vitamina A, vitamina K și vitamine din complexul B. În plus, cătina conține minerale – potasiu, calciu și magneziu, dar și antioxidanți puternici, cum sunt carotenoidele și flavonoidele.
Vitamina C ajută la producerea și activitatea celulelor cu rol în imunitare, precum și la combaterea infecțiilor. Consumul regulat de cătină sau de suplimente pe bază de cătină poate susține sistemul imunitar prin furnizarea de vitamine și antioxidanți esențiali pentru combaterea infecțiilor.
Uleiul de cătină este bogat în acizi grași esențiali, inclusiv acizi grași omega-3 și omega-6, care au roluri esențiale în menținerea sănătății inimii și reducerea riscului de boli cardiovasculare. În plus, omega-3 este benefic pentru funcția cerebrală și poate ajuta la reducerea inflamației în corp. Deși nu sunt strict esențiali, acizii grași omega-9, cum este cazul acidul oleic, se găsesc și în catina și se consideră că pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”) și la menținerea sănătății sistemului cardiovascular.
Citeşte şi: 3 din 5 persoane cu dermatită atopică moderată sau severă nu ţin afecţiunea sub control
Suplimentele cu cătină: da sau nu?
Suplimentele cu cătină pot fi o opțiune promițătoare pentru îmbunătățirea imunității, dar este important să fie utilizate ca parte a unei abordări generale a sănătății și imunității personale.
Cu toate acestea, este important să consultați întotdeauna un profesionist medical sau un specialist în nutriție înainte de a începe orice regim de suplimentare. La modul general, niciun supliment nu poate înlocui o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos, care sunt esențiale pentru menținerea imunității în formă optimă.
Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!