9.2 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAutorităţile fac campanii de informare pe tema gripei şi Covid-19

Autorităţile fac campanii de informare pe tema gripei şi Covid-19

Autorităţile au început activităţile de informare şi educare cu privire la gripă şi Covid-19 şi vaccinurile disponibile pentru aceste afecţiuni, în cadrul „Lunii naţionale de informare despre boli transmisibile”. Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică îi pun în gardă pe români, în contextul debutului sezonului de boli specifice sezonului rece.

„Gripa, deşi de cele mai multe ori este considerată o afecţiune banală, este o boală infecţioasă foarte contagioasă, cu morbiditate şi mortalitate semnificative”, transmit reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, într-un mesaj circumscris campaniei.

Gripa este responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în fiecare an în Uniunea Europeană şi de 15.000-70.000 de decese pe an, atrag atenţia aceştia.

97 de oameni au murit de gripă în România în sezonul trecut

Acoperirea vaccinală pentru gripă în România se află sub ţinta recomandată de 75% pentru vârstnici, cu toate că această intervenţie de sănătate publică previne în jur de 37.000 de decese în Uniunea Europeană, în fiecare an. În România, de la începutul sezonului gripal 2022-2023 au fost raportate 3900 de cazuri de gripă confirmate de laborator şi au fost înregistrate 97 de decese. Până în data de 21.05.2023 au fost vaccinate antigripal 1 486 600 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii. Specialiştii subliniază că vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a bolii.

Beneficiile vaccinării antigripale

Chiar şi în cazurile mult mai rare în care un pacient vaccinat antigripal contractează virusul, acesta va avea o formă mai uşoară, de scurtă durată. Medicii spun că vaccinarea previne îmbolnăvirea sau diminuează considerabil severitatea şi durata bolii. Datele arată că un grad ridicat de vaccinare a populaţiei este asociat cu reducerea semnificativă a spitalizărilor şi a deceselor cauzate de gripă şi pneumonii, a numărului de solicitări adresate serviciilor de ambulanţă şi a consultaţiilor şi vizitelor medicale la domiciliu. Pentru că formele de boală ale persoanelor vaccinate sunt mai uşoare, vaccinarea antigripală scade şi numărul cazurilor în care se folosesc antibiotice în afecţiunile compatibile cu gripa, mai menţionează DSP.

Cine este mai expus riscurilor asociate gripei

Persoanele în vârstă, bolnavii cronici, copiii de vârste mici şi gravidele sunt printre persoanele care beneficiază de vaccinare antigripală gratuită deoarece sunt cei mai expuşi riscului de a dezvolta forme de boală mai severe.
Dacă faceţi parte din grupele populaţionale la risc menţionate mai jos, adresaţi-vă medicului de familie pentru a beneficia de vaccinarea antigripală gratuită.
· Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 de ani, aflate în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane;
· Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 35 de luni;
· Gravide;
· Medici, cadre sanitare medii şi personal sanitar auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;
· Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu persoanelor la risc înalt;
· Toate persoanele cu vârsta ≥65 de ani

Medicii atrag atenţia şi asupra riscului coinfecţiei gripă – Covid-19

În cadrul campaniei iniţiate de Ministerul Sănătăţii şi INSP, prin direcţiile de sănătate publică judeţene, se recomandă şi vaccinarea împotriva Covid-19.
„Ținând cont de circulaţia concomitentă a celor două virusuri, vaccinarea antigripală este şi mai importantă deoarece co-infecţia virus gripal-SARS-COV-2 poate avea o evoluţie severă, în special la grupele populaţionale vulnerabile”, precizează specialiştii.

Citeşte şi: Cătina, aliatul imunității?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS