9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSCJU Craiova, acord cadru de 27, 5 milioane de lei pentru hrană

SCJU Craiova, acord cadru de 27, 5 milioane de lei pentru hrană

SCJU Craiova vrea să rezolve problema legată de hrana pentru pacienți și medici și a scos la licitație un acord-cadru pentru servicii de catering. Acesta are o valoare estimată de aproximativ 27,5 milioane de lei, fără TVA. În acest fel, conducerea spitalului vrea să scape de neplăcerile cu care s-a confruntat în ultimii ani în legătură cu mâncarea pe care o oferă pacienților, dar și medicilor de gardă.

Asigurarea hranei din SCJU și lungul șir de probleme

În luna mai a acestui an, o nouă problemă legată de livrarea hranei către SCJU Craiova a luat naștere. Asta după ce firma SC Ansamble Catering SRL, care obținuse contractul pentru furnizarea hranei încă din anul 2021, a anunțat, pe nepusă masă, că nu mai poate livra mâncarea către pacienți.

La momentul acela, managerul spitalului, Eugen Georgescu, a anunțat că vor face toate eforturile pentru ca pacienții să primească hrana zilnică. În luna mai a acestui an nu era prima dată când apăreau probleme cu firmele care livrau hrana. Unitatea medicală s-a războit în instanță cu firma SC Elcomex SRL, care asigura hrana înainte de Ansamble. Elcomex pregătea hrana pacienților în blocul alimentar din spital. Însă, când unitatea medicală a încheiat contractul cu această firmă, a început războiul. Elcomex a susținut că a investit sume mari de bani în blocul alimentar, apoi a dat spitalul în judecată. Iar instanța, mai exact Curtea de Apel Pitești, a dat dreptate firmei. Astfel, a obligat spitalul să o despăgubească cu 4,5 milioane de lei pentru investițiile făcute în blocul alimentar.

Când problemele păreau rezolvate, iar contractul cu firma Ansamble era în plină desfășurare, conducerea spitalului s-a trezit, în primăvara acestui an, că trebuie să găsească rapid soluții pentru ca pacienții internați la SCJU să primească norma zilnică de hrană.

Acord-cadru valabil doi ani

Recent, SCJU Craiova a publicat în SEAP licitația pentru un acord-cadru care va fi valabil timp de doi ani și prin intermediul căruia pacienții internați și medicii de gardă vor primi mâncare zilnic, în sistem de catering. Potrivit contractului, valoarea totală estimată a acestuia se ridică la 27.489.908 de lei, fără TVA.

Fiind vorba despre un acord-cadru, în contract au fost specificate și numărul minim, dar și cel maxim de porții de care spitalul ar avea nevoie în toată perioada contractuală. Astfel, unitatea sanitară a menționat că în cei doi ani ar putea avea nevoie de minim 65.100 de porții pentru pacienți și 15.000 de porții pentru medici. La numărul maxim estimat pentru întreg acordul-cadru au fost meținoate 782.000 de porții pentru pacienți. Totodată, 182.150 de porții pentru medicii de gardă.

Alocația de hrană este de 22 de lei pe zi pentru un pacient și 33 de lei pe zi pentru un medic de gardă. Din acești bani, firma de catering care va câștiga contractul cu SCJU va trebui să asigure unui pacient sau unui medic de gardă trei mese pe zi și încă două sau trei suplimente (gustări).

Ce reguli trebuie să respecte firma câștigătoare

Firmele care vor să participe la această licitație au termen până pe 6 noiembrie să depună o ofertă. Potrivit caietului de sarcini, firma câștigătoare trebuie să prezinte toate autorizațiile necesare funcționării. De asemenea, trebuie să fie pregătită să livreze, zilnic, între 800 și 1.200 de porții către spital. Același caiet de sarcini specifică faptul că toate caserolele cu mâncare livrate către spital trebuie să aibă etichete. Acestea trebuie să conțină data preparării și ambalării, dar și data expirării. În afara de adresa spitalului, firma de catering va trebui să livreze hrană și la Aeroportul Craiova, pentru personalul medical care lucrează pe elicopeterul SMURD. O altă condiție impusă de conducerea spitalului, prin contract, este aceea că mâncarea trebuie să fie diversificată. Astfel, preparatele nu trebuie să se repete mai devreme de minim 3 zile.

Contractul publicat de spital mai specifică și faptul că este obligatoriu ca mâncarea de prânz să fie caldă zilnic. În cazul cinei se acceptă ca pentru cel mult două zile pe săptămână să fie servită hrană rece. Micul-dejun trebuie să ajungă la pacienți sau la medici în intervalul 07.30 – 8.30. De asemenea, prânzul în intervalul 12.00 – 14.00, iar cina în intervalul 18.00 – 19.30.

Pentru a se asigura că firma care își va oferi serviciile de catering este serioasă, spitalul impune ca una dintre condiții pentru obținerea contractului să fie aceea ca operatorul să fi oferit servicii similare în ultimii trei ani.

Firma câștigătoare nu va fi desemnată, însă, prea curând. În procedura licitației este specificată faza de evaluare financiară abia în mai 2024. Abia după aceea se va delibera câștigătorul.

Citește și: Pacienţii cu afecţiuni reumatice, în siguranţă pe mâinile specialiştilor de la SCJU Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS