2.8 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedic: Infecţiile Covid pot fi confundate cu simple răceli, dar şi cu gastroenterite

Medic: Infecţiile Covid pot fi confundate cu simple răceli, dar şi cu gastroenterite

Odată cu sezonul rece, România se confruntă cu un nou val de infecţii Covid, numărul de pacienţi confirmaţi crescând de la săptămână la săptămână. Însă formele bolii sunt mai uşoare şi pot fi confundate fie cu o simplă răceală, fie cu o gastroenterită. De aceea, foarte multe cazuri de infecţie pot trece fără ca pacienţii să se testeze şi să fie luaţi în calculele oficiale. Cu toate acestea, valul Covid se reflectă în creşterea internărilor din spitale.

Şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova numărul pacienţilor cu Covid cunoaşte o tendinţă ascendentă în ultimele săptămâni. Însă formele afecţiunii nu sunt problematice. Un singur pacient dintre cei 42 internaţi marţi în unitatea medicală se afla în secţia ATI. Dr. Dragoş Nicolosu a oferit GdS mai multe detalii privind simptomatologia specifică acestui val Covid.

GdS: Conform rapoartelor oficiale, numărul de persoane confirmate şi internate cu Covid a crescut în ultimele săptămâni. Care este situaţia la nivelul spitalului Victor Babeş?

Dr. Dragoş Nicolosu: A crescut şi la noi numărul pacienţilor internaţi cu Covid, în prezent avem 42 de pacienţi în spital, dintre care unul este internat la secţia ATI. Cinci dintre cei 42 de pacienţi sunt copii.

GdS: Cum se manifestă în acest val infecţia cu Covid?

Dr. Dragoş Nicolosu: Sunt cazuri în care infecţia se manifestă ca o viroză respiratorie, dar sunt şi pacienţi cu fenomene digestive, cu aspect de gastroenterită, cu tranzit accentuat, senzaţie de greaţă.
În general, cei internaţi sunt pacienţi cu forme medii de boală sau forme uşoare, dar cu factori de risc. De exemplu, pacienţi foarte în vârstă sau pacienţi care au şi alte afecţiuni cronice asociate şi la care se impune o supraveghere.

GdS: Aşadar, nu vorbim în prezent de o intensitate a virusului care să ridice îngrijorări.

Dr. Dragoş Nicolosu: Nu, în acest moment nu.

GdS: V-aţi mai confruntat cu cazuri de infecţie cu evoluţie nefavorabilă în rândul pacienţilor tineri?

Dr. Dragoş Nicolosu: Nu.

GdS: Ce recomandări aveţi pentru populaţie în această perioadă de creştere a numărului de infecţii? Este indicat să revenim la mască?

Dr. Dragoş Nicolosu: Recomandarea ar fi să evite spaţiile aglomerate şi închise, deoarece în aer liber infecţia se transmite mai greu. Când nu se poate evita aglomeraţia, să poarte, pe cât posibil, mască. Şi să respecte măsurile generale de igienă – să se spele pe mâini, să strănute în batistă, să se ferească de cei care strănută sau tuşesc în aer liber.

Este foarte posibil să fie mulţi pacienţi care nu se testează pentru că formele actuale de Covid sunt forme uşoare şi seamănă cu răcelile obişnuite. Deşi la noi la spital testarea Covid este gratuită. În ceea ce priveşte pacienţii care ajung la spitalul de Infecţioase, toţi cei care prezintă simptome sunt testaţi Covid. Există şi cazuri în care aceştia vin deja cu rezultate pozitive ale unor teste făcute în prealabil sau vin să se testeze la noi şi apoi vin pentru sfaturi medicale.

Peste 13.000 de cazuri noi Covid în ultima săptămână

În perioada 25 septembrie – 1 octombrie au fost înregistrate 13,165 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 11,4% față de săptămâna precedentă, dar și 31 de decese din cauza Covid-19 (față de 27 în săptămâna anterioară), arată ultimul bilanț săptămânal publicat de Ministerul Sănătății.

Citeşte şi: Deschiderea anului universitar la Craiova, marcată de discursuri pestriţe

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS