4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDrogurile, dușmanul tuturor

Drogurile, dușmanul tuturor

Problema consumului de droguri în rândul copiilor și al adolescenților este una dintre cele mai grave amenințări pentru sănătatea și dezvoltarea tinerilor din întreaga lume. Substanțe periculoase precum cocaina, fentanilul, metamfetamina și altele reprezintă o preocupare majoră pentru societate și pentru profesioniștii din domeniul sănătății. Întâmplările din ultimele săptămâni au arătat că acest flagel al consumului de substanțe interzise a luat prin surprindere sistemul din țara noastră. Acesta nu pare pregătit cu o strategie eficentă de prevenție și de ajutorare pentru astfel de cazuri. Drogurile nu reprezintă o problemă doar pentru cel dependent de ele, ci și pentru familia și prietenii acestuia și per total, pentru întreaga societate.

Efectele consumului de droguri

În funcție de tipul drogului, acestea pot oferi stări de euforie sau din contră, stări de liniște, dar toate acestea vin însoțite de riscuri cu potențial fatal. Cocaina este un stimulant puternic care acționează asupra sistemului nervos central. Efectele sale pot include euforie, creșterea energiei și scăderea apetitului și o instalare rapidă a dependenței. În rândul copiilor și adolescenților, consumul de cocaină poate avea consecințe devastatoare asupra dezvoltării cognitive și emoționale, ei rămânând cu sechele permanente.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, și chiar o mică cantitate poate provoca supradoză. Consumul accidental sau neintenționat de fentanil poate fi fatal pentru copii. Efectele includ imposibilitatea de mai respira, pierderea cunoștinței și deces.

Metamfetamina este o substanță de sinteză cu efect stimulant care poate avea efecte grave asupra sănătății copiilor. Aceasta poate provoca creșterea agresivității, paranoia și afectarea gravă a sistemului cardiovascular. Dependenta de metamfetamină poate duce la consecințe devastatoare pe termen lung.

Cauzele consumului de droguri

Cauzele consumului de droguri în rândul tinerilor sunt multiple, dar majoritatea se încadrează în câteva categorii mai ample. Presiunea socială exercitată de prieteni sau colegi poate determina copiii să experimenteze cu drogurile. Dorința de a se conforma sau de a fi acceptați într-un grup poate influența decizia de a consuma droguri. Un al motiv poate fi reprezentat de stres și traumă, copiii care au avut parte de astfel de evenimente în viața lor pot recurge la droguri pentru a face față emoțiilor negative. Consumul de droguri poate părea o modalitate de a scăpa de durere sau disconfort și de a obține un refugiu.

O problemă majoră o reprezintă, ca de fiecare dată, lipsa educației. Orele de educație pentru sănătate ce ar trebui susținute în școli ar avea cu siguranță un capitol dedicat luptei împotriva consumului de droguri, dar momentan, aceste ore rămân, în majoritatea școlilor, un deziderat.
Lipsa de educație despre riscurile și efectele drogurilor poate face copiii vulnerabili la consumul de substanțe. Educația și conștientizarea cu privire la aceste aspecte sunt esențiale în prevenirea consumului de droguri.

Ce putem face?

Prevenirea consumului de droguri la copii implică educație, conștientizare și implicarea părinților, profesorilor și comunității. Programul de prevenire ar trebui să informeze copiii cu privire la riscurile și consecințele consumului de droguri și să le ofere strategii pentru a face față presiunii sociale.

Pentru copiii care au dezvoltat dependența de droguri, tratamentul este esențial. Terapia individuală sau de grup, consilierea și asistența medicală pot fi componente ale unui plan de recuperare eficient.
Sprijinul psiho-social este crucial în recuperarea copiilor. Familia, prietenii și comunitatea pot juca un rol semnificativ în susținerea procesului de recuperare și în prevenirea recăderilor.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

Citeşte şi:

Copilul nostru, oglinda noastră? Cum avem grijă ca bunele intenţii să nu aibă efect contrar

Deschiderea anului universitar la Craiova, marcată de discursuri pestriţe

Medic: Infecţiile Covid pot fi confundate cu simple răceli, dar şi cu gastroenterite

Până la urmă, cât spaţiu verde are Craiova?!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS