2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce ne îmbolnăvim mai des când e frig? Cum este afectată "superputerea nasului"

De ce ne îmbolnăvim mai des când e frig? Cum este afectată „superputerea nasului”

De ce oamenii fac mai multe răceli, gripă și acum Covid-19 atunci când este frig afară?

Oamenii de știință au descoperit motivul biologic pentru care ne îmbolnăvim mai mult de boli respiratorii iarna. Aerul rece dăunează răspunsului imunitar care are loc în nas, conform unui studiu citat de publicaţia 360medical.ro

Scăderea temperaturii dinăuntrul nasului ucide miliarde de celule care luptă împotriva infecţiilor

Reducerea temperaturii din interiorul nasului cu doar 5 grade Celsius ucide aproape 50% din miliardele de celule utile care luptă împotriva bacteriilor și a virusurilor din nări, potrivit unui studiu din 2022, publicat în revista The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Aerul rece este asociat cu o creștere a infecțiilor virale, deoarece, în esență, pierdem jumătate din imunitate doar prin această mică scădere a temperaturii, explică autorul studiului, dr. Benjamin Bleier, director de cercetare translațională în otolaringologie la Massachusetts Eye and Ear și profesor asociat la facultatea de medicină Harvard din Boston.
Cercetătorii atenționează însă că acestea sunt studii in vitro, ceea ce înseamnă că, deși se utilizează țesut uman în laborator pentru a studia acest răspuns imunitar, nu este un studiu care se desfășoară în interiorul nasului real al cuiva, și adesea, concluziile studiilor in vitro sunt confirmate in vivo, dar nu întotdeauna.

Care este mecanismul de apărare de la nivelul nasului

Un virus respirator sau o bacterie invadează nasul, principalul punct de intrare în organism. Imediat, partea din față a nasului detectează germenul, cu mult înainte ca partea din spate a nasului să fie conștientă de intrus, au descoperit cercetătorii.
În acel moment, celulele care căptușesc nasul încep imediat să creeze miliarde de copii simple numite vezicule extracelulare (EV).
Aceste EV nu se pot diviza așa cum o pot face celulele, dar sunt ca niște mici versiuni, mini celule special concepute pentru a merge și a ucide acești viruși. Ele acționează ca momeli, astfel încât acum, când inhalăm un virus, acesta se lipește de aceste momeli în loc să se lipească de celule. Aceste „mini versiuni celulare” sunt apoi expulzate de celule în mucusul nazal, unde opresc germenii invadatori înainte ca aceștia să ajungă la destinație și să se înmulțească.
Atunci când este atacat, nasul crește producția de vezicule extracelulare cu 160%, a constatat studiul.

Celulele din nas conţin un „ucigaş” al germenilor

Celulele din organism conțin, de asemenea, un ucigaș viral numit micro ARN, care atacă germenii invadatori. Cu toate acestea, EV-urile din nas conțineau de 13 ori mai multe secvențe de micro ARN decât celulele normale, a constatat studiul.
Așadar, nasul vine la luptă înarmat cu niște superputeri suplimentare. Dar ce se întâmplă cu aceste avantaje atunci când vine vremea rece?

Ce efect are frigul asupra capacității de a lupta împotriva răcelii, gripei și Covid-19?

Scăderea temperaturii la nivelul nasului reduce la jumătate capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor respiratorii, spune dr. Bleier. „Nu numai că măștile ne protejează de inhalarea directă a virusurilor, dar este ca și cum ați purta un pulover pe nas, încălzindu-l”, spune el. Specialiștii spun că, cu cât putem menține mai cald mediul intranazal, cu atât mai bine va putea funcționa acest mecanism de apărare imunitară înnăscută.

Citeşte şi:

Studenţi expuşi accidental la efectele lămpilor UV, la un curs al UMF Craiova

Copilul nostru, oglinda noastră? Cum avem grijă ca bunele intenţii să nu aibă efect contrar


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS