9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljIntervenţii minim invazive pentru copii cu pietre la rinichi şi fiere, la Craiova: "Înainte nici nu întâlneai asemenea cazuri"

Intervenţii minim invazive pentru copii cu pietre la rinichi şi fiere, la Craiova: „Înainte nici nu întâlneai asemenea cazuri”

Dacă în urmă cu un deceniu pietrele la rinichi sau la fiere în rândul copiilor erau cazuri excepţionale, în ultimii ani aceste probleme au devenit din ce în ce mai frecvente, inclusiv la copii de vârstă mică. De aproximativ un an, aceste cazuri pot fi abordate minim invaziv şi la Craiova, la Clinica de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), printr-o intervenţie de litotriţie endoscopică cu laser. Astfel de intervenţii se mai pot face doar la Bucureşti.

Cazurile dificile din Oltenia ajung la Craiova

Clinica de Chirurgie Pediatrică de la Spitalul Judeţean din Craiova este locul unde ajung toate cazurile dificile din Oltenia. Echipa s-a aplecat, în ultimul timp, asupra chirurgiei minim invazive şi, în prezent, majoritatea intervenţiilor se fac laparoscopic şi toracoscopic.

„Suntem singura clinică din Oltenia care poate face anumite intervenţii de nivel ridicat, mai ales în chirurgia copilului mic, adică la nou-născuţi şi sugari. Fiecare spital judeţean din cele cinci judeţe din regiune are secţie de chirurgie pediatrică, însă toate cazurile complexe ajung la noi şi de cele mai multe ori le abordăm minim invaziv. Suntem copleşiţi câteodată, avem 25 de paturi şi trebuie să prioritizăm cazurile constant, pentru că mereu apar urgenţe. În august şi iulie am avut, comparativ cu toate secţiile ale spitalului, cel mai mare număr de intervenţii chirurgicale. În august am avut aproape 200 de operaţii”, precizează medicul Alin Stoica, şef lucrări, medic primar chirurgie pediatrică în cadrul SCJU Craiova.

Echipa Clinicii de Chirurgie Pediatrică

Din ce în ce mai mulţi copii au pietre la fiere şi la rinichi

În ultimii ani, echipa secţiei de chirurgie pediatrică de la Judeţean s-a confruntat cu foarte multe intervenţii asupra aparatului renal la copii. Astfel de probleme sunt din ce în ce mai frecvente, iar în occident a apărut deja supraspecializarea urologie pediatrică, spune dr. Alin Stoica. „De ce? Pentru că sunt din ce în ce mai multe cazuri. Din ce în ce mai mulţi copii au pietre la rinichi sau la fiere, indiferent de vârstă. Spectrul bolilor s-a schimbat clar, au început să facă boli care înainte nu existau. Am scos colecist inclusiv la o fetiţă de 5 ani cu pietre la fiere. În urmă cu douăzeci de ani, nici nu te întâlneai cu asemenea cazuri. Mă gândeam că până ies la pensie poate voi ajunge să scot şi eu unul sau două. În ultimii ani, avem 5-6, chiar 10 cazuri pe an”, adaugă.

Dr. Alin Stoica, medic primar chirurgie pediatrică

Trecerea bruscă la era hipermarketului a schimbat patologiile

De vină pentru această evoluţie îngrijorătoare a patologiilor la copii este, în primul rând, stilul de viaţă. Iar România, în tranziţia sa post-comunistă, a adoptat stilul alimentar contemporan mult mai rapid decât statele occidentale. Schimbarea ne-a luat, practic, pe nepregătite.

„Modul de alimentaţie s-a schimbat radical în România în ultimii 30 de ani. Spre deosebire de occidentali, care erau mai obişnuiţi cu mâncarea procesată, la noi era hipermarketului şi a mâncării superprocesate a venit brusc şi a contribuit la schimbările în activitatea metabolică a organismului copiilor. Astfel încât au ajuns să aibă afecţiuni care în mod normal apar la adulţi”, explică medicul.

Echipament unic în regiune pentru cazurile de pietre la rinichi la copii

De aproape un an, secţia de chirurgie pediatrică beneficiază de un echipament nou, care permite abordarea minim invazivă a problemelor renale la copii.

„Vorbim despre endourologie. Nu mai facem operaţie din exteriorul corpului, ci intrăm printr-un orificiu natural. În acest caz, pe uretră. Există fibroscoape subţiri pe care le putem folosi şi la copii, intrăm pe uretră şi ajungem în rinichi fără incizii. În cazul pietrelor la rinichi, este cel mai elegant mod posibil să ajungi la acea piatră. Apoi, cu fibra laser, o „dinamitezi”, ca pe o stâncă şi o transformi într-un nisip care se elimină. Copilul nu are nicio tăietură, durere, pleacă a doua zi acasă. Scopul nostru acesta este, ca intervenţia să agreseze cât mai puţin copilul. Echipamentul a fost achiziţionat anul trecut. Am vrut să începem ceva nou, pentru că ce facem acum, litotriţia endoscopică cu laser la copii, se mai face în Bucureşti, într-un singur loc. Acolo ajungeau înainte şi copiii de la noi”, povesteşte dr. Alin Stoica.

Nou-născuţi, operaţi la Craiova de echipe interdisciplinare

Cazurile grave sunt, de regulă, tratate de echipe extinse. Săptămâna aceasta echipa de la Chirurgie Pediatrică se pregătea să opereze toracoscopic un copil născut la maternitatea din Vâlcea, cu o malformaţie congenitală gravă.

Un caz special a fost abordat recent de o echipă interdisciplinară. „Am avut acum o săptămână un caz la graniţa dintre discipline, unde a fost nevoie de obstetrician, de chirurgie pediatrică, anestezist, chirurgie cardiovasculară. Un nou născut ştiut din viaţa intrauterină cu pericardită – o acumulare de lichid în cavitatea pericardului( învelişul inimii). I s-a făcut o manevră intrauterină pentru aspirarea lichidului, dar până la sfârşitul sarcinii cantitatea de lichid a început din nou să crească. Dacă inima e învelită în lichid e ca şi cum ai băga-o în apă într-o pungă, nu mai poate bate. Ne ajută foarte mult că avem şi Centrul de chirurgie cardiovasculară şi putem lucra în echipe interdisciplinare. Medicina complexă e medicina de echipă”, consideră medicul chirurg.

Citeşte şi:

Pistele de biciclete din Craiova, criticate de biciclişti, aprobate de poliţişti

Studenţi expuşi accidental la efectele lămpilor UV, la un curs al UMF Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS