În numai o săptămână, numărul de infecții respiratorii înregistrate în județul Dolj s-a dublat. Creșterea cazurilor de viroze este favorizată de temperaturile extrem de oscilante din luna octombrie și de intrarea copiilor în colectivitate. Medicul pediatru Bianca Vlădulescu oferă câteva recomandări părinților pentru a-i proteja pe copii în această perioadă.
1620 de cazuri de viroze confirmate în Dolj
În săptămâna precedentă, s-au înregistrat 1284 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 336 de pneumopatii acute.
Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână 1620 este mai mult decât dublu faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară celui mai recent raport. Atunci au fost confirmate 769 cazuri .
Rata incidenţei în populaţie a cazurilor de: IACRS a fost 188,36 ‰oo, gripa 0,0‰oo şi a pneumopatiilor a fost de 49,29‰oo, conform informațiilor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Dolj.
Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 12,16%.
Copiii sunt printre cei mai vulnerabili în această perioadă, iar școlile sunt un mediu favorizant pentru răspândirea virusurilor. În acest context, dr. Bianca Vlădulescu, medic pediatru, reamintește la ce trebuie să fim atenți pentru a diminua riscul de îmbolnăvire.
1. Respectarea programului de somn
Printre recomandările medicului se numără respectarea programului de somn.
„Ora de culcare pentru un copil ce merge in colectivitate ar trebui să fie cel târziu 21:00. Ar trebui totodată să existe un program, o oră de culcare și una de trezire, care să fie respectat, pe cât posibil, și în weekend și în timpul vacanțelor.Un somn odihnitor asigură vindecarea organismului, asimilarea informațiilor noi, acumulate peste zi, creșterea și dezvoltarea armonioasă. În plus, un copil care a dormit bine este mai puțin irascibil.
2. Acordarea de atenție alimentației
Este important pentru copii să respecte programul de somn și să mănânce alimente sănătoase, în special fructe și legume proaspete, transmite pediatrul.
3. Mișcare în aer liber
Pe lista de recomandări se află și mișcarea în aer liber, un obicei sănătos tot mai neglijat în ultimii ani.
4. Îmbrăcarea în „straturi”
Pe fondul vremii schimbătoare, medicul îi sfătuiește pe părinți să îi îmbrace pe copii în „straturi”, astfel încât să poată da jos câte o hăinuță în funcție de creșterea temperaturii de peste zi.
5. Creșterea imunității prin suplimente, la recomandarea medicului
În ceea ce privește întărirea imunității prin suplimente alimentare, dr. Bianca Vlădulescu spune că acestea pot fi administrate în funcție de recomandarea medicală:
„Se poate suplimenta alimentația cu preparate cu vitamina C, lactoferină, echinacee, cătină, miere, propolis, în funcție de recomandarea medicală, pentru a crește imunitatea”.
6. Respectarea regulilor de igienă
Ca regulă generală, medicul pediatru subliniază că nu trebuie să uităm de importanța spălatului pe mâini și respectarea igienii tușitului sau a strănutului.
7. Când apar semne de boală, copilul rămâne acasă
Dacă apar semne de boală precum febră, secreții nazale și tuse, copiii ar trebui să fie tinuți acasă măcar 2-3 zile, menționează dr. Vlădulescu.
Citește și:
Ciolacu, bun conducător… auto. Noile modele Ford de la Craiova, lansate cu premierul la volan
Tana, tânăra din Craiova care construieşte politici economice la Bruxelles
Craiovenii vor parcări, piste de biciclete și „spațiul pietonal care le este furat zilnic”
Studenţi expuşi accidental la efectele lămpilor UV, la un curs al UMF Craiova