4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRezistenţa la antibiotice creşte rapid în rândul copiilor, în mari părţi de pe glob

Rezistenţa la antibiotice creşte rapid în rândul copiilor, în mari părţi de pe glob

Un nou studiu a constatat că medicamentele pentru tratarea infecțiilor comune la copii și bebeluși nu mai sunt eficiente în mari părți ale lumii, din cauza ratelor ridicate de rezistență la antibiotice, relatează 360medical.

Studiul condus de Universitatea din Sydney a constatat că multe dintre antibioticele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au o eficacitate mai mică de 50% în tratarea infecțiilor din copilărie, cum ar fi pneumonia, septicemia (infecții ale fluxului sanguin) și meningita.
Constatările arată că orientările globale privind utilizarea antibioticelor sunt depășite și necesită actualizări.

Rezistenţa la antibiotice, în top 10 ameninţări globale la adresa sănătăţii

Cele mai grav afectate regiuni sunt cele din Asia de Sud-Est și din Pacific, inclusiv din țările vecine Indonezia și Filipine, unde în fiecare an au loc mii de decese inutile la copii, cauzate de rezistența la antibiotice.
OMS a declarat că rezistența antimicrobiană (RAM) este una dintre primele 10 amenințări globale la adresa sănătății publice cu care se confruntă omenirea.
La nou-născuți, se estimează că în fiecare an, la nivel mondial, apar trei milioane de cazuri de septicemie, cu până la 570.000 de decese.
Multe dintre acestea se datorează lipsei de antibiotice eficiente pentru a trata bacteriile rezistente.

Gentamicina, sub 50% eficienţă în tratarea septicemiei şi meningitei la copii


Studiul a constatat că un antibiotic în special, ceftriaxona, este probabil să fie eficient în tratarea doar a unui caz din trei de septicemie sau meningită la nou-născuți.
Ceftriaxona este, de asemenea, utilizată pe scară largă în Australia pentru a trata multe infecții la copii, cum ar fi pneumonia și infecțiile tractului urinar.
Un alt antibiotic, gentamicina, s-a dovedit a fi probabil eficient în tratarea a mai puțin de jumătate din toate cazurile de septicemie și meningită la copii.
Gentamicina este prescrisă în mod obișnuit alături de aminopeniciline, despre care studiul a arătat că au, de asemenea, o eficacitate scăzută în combaterea infecțiilor din sânge la bebeluși și copii.

Noile antibiotice, mult mai puţin testate pe copii

Există din ce în ce mai multe cazuri de infecții bacteriene multirezistente la copii din întreaga lume, spun autorii studiului.
RAM este mai problematică pentru copii decât pentru adulți, deoarece este mai puțin probabil ca noile antibiotice să fie testate pe copii și puse la dispoziția acestora.

Citeşte şi:

Lărgirea străzii Henri Coandă a ajuns în vizorul ISC şi al Gărzii de Mediu

Dispare părculeţul de la Mercur?

Tana, tânăra din Craiova care construieşte politici economice la Bruxelles


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS