Psoriazisul afectează aproximativ 2% din populaţie, vârsta medie de apariţie fiind de 30 de ani. Afecţiunea este mediată imun şi influenţată de factori genetici şi se manifestă prin leziuni ale pielii caracterizate de roşeaţă şi scuame, cu predispoziţie în anumite zone ale corpului.
“Este esenţial ca pacientul să se prezinte cât mai repede la medic”
Dr. Marina Chiriţă, medic dermatolog în cadrul clinicii Medisof, atrage atenţia că psoriazisul este mai mult decât o problemă a pielii. “Psoriazisul reprezintă, în fapt, o afecţiune multisistemică, având multiple comorbidităţi, printre care hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, afectare renală, oculară, risc crescut de infarct miocardic şi tulburări psihice. De aceea, este esenţial ca pacientul să se prezinte cât mai repede la medicul specialist şi să urmeze un tratament corespunzător stadiului bolii”, precizează specialistul. Uneori erupţia cutanată se poate asocia cu manifestări articulare ce pot degenera în stări invalidante.
Confirmarea diagnosticului de psoriazis presupune un examen clinic amănunţit şi efecturea unei biopsii cutanate.
“Este important de menţionat că psoriazisul nu este o afecţiune contagioasă”, precizează dermatologul din cadrul clinicii Medisof.
Cauzele psoriazisului nu sunt pe deplin elucidate
Disconfortul pe care îl produce şi aspectul inestetic îi determină pe pacienţi să se adreseze medicului dermatolog. Tratamentul depinde, printre altele, de forma bolii şi de organism.
Cauzele declanşării afecţiunii nu sunt pe deplin elucidate, dar există mai mulţi factori asociaţi acesteia. Factorul genetic este unul important. În 30-40% din cazuri, bolnavii cu psoriazis au astfel de cazuri în familie. Unele medicamente, fumatul, factorii hormonali, alcoolul, infecţiile, în special cele streptococice şi stresul sunt alţi factori care cresc riscul de dezvoltare a afecţiunii.
“Cu cât numărul de ţigări fumate pe zi este mai mare, cu atât creşte riscul de a face psoriazis. Iar şocurile emoţionale pot agrava leziunile”, spune dr. Marina Chiriţă.
Cea mai frecventă formă de psoriazis este psoriazisul vulgar în plăci
Psoriazis vulgar în plăci este forma cea mai frecventă a afecţiunii, fiind incriminată în aproximativ 2/3 din cazuri. “Clinic, se manifestă prin plăci eritemato-scuamoase, bine delimitate şi în general asimptomatice. Ele apar de obicei la nivelul coatelor, genunchilor, în regiunea pretibiala, dosul mâinilor, presacral şi pe scalp”, transmite dermatologul.
Psoriazis gutat sau în picatură este o formă de psoriazis mai frecvent la tineri. El este precedat de cele mai multe ori de un episod de infecţie sreptococica. Erupţia este constituită din numeroase leziuni eritemato-scuamoase cu diametrul de câţiva milimetri, îndeosebi pe trunchi.
Alte forme de psoriazis sunt cel pustulos şi eritrodermic, dintre care cel din urmă cuprinde aproape toată suprafaţa pielii, fiind o afecţiune severă.
Psoriazisul poate fi asociat cu artrită. În majoritatea cazurilor, leziunile cutanatele preced pe cele articulare. Doar în circa 15% din cazuri artrita precede manifestările cutanate ale bolii. Evoluţia psoriazisului este mai grava în artrita psoriazică.
Terapiile ameliorează boala, dar nu o vindecă
Deşi terapiile prezentului include o gamă largă de medicamente şi proceduri, ele nu pot vindeca definitiv afecţiunea. “Scopul tratamentului este de ameliora semnificativ calitatea vieţii bolnavului. IAr reuşita lui depinde foarte mult de colaborarea strânsp între medic şi pacient”, spune medicul Marina Chiriţă.
“Trebuie început cu înlăturarea factorilor care pot favoriza, declanşa şi întreţine boala.Este recomandată o viaţă ordonată, fără stres şi şocuri emoţionale. Ceea ce, în zilele noastre, poate fi o provocare. În cazul psoriazisului gutat, asanarea focarelor infecţioase poate duce la remisie de lungă durată.”, adaugă dermatologul de la centrul medical Medisof.
Terapia biologică, soluţia modernă de tratament
Tratamentul local al afecţiunii se adreseza formelor uşoare de boală, iar cel sistemic vizează formele moderate şi severe.
“La ora actuală exista numeroase medicamente. Vârful de lance am putea spune că îl reprezintă terapiile biologice. Practic, prin acestea, sunt vizate molecule ţintă specifice bolii, cărora li se blochează activitatea. În consecință, se opreşte procesul de care acestea se fac responsabile. Acest tip de tratament este unul care acționează asupra sistemului imunitar.
Psoriazisul este o boala autoimună, dar comparativ cu alte terapii imunosupresoare, agenții biologici țintesc doar elementele de la nivelul sistemului imun responsabile de dezvoltarea afecţiunii, Terapia biologică aplicată corect, monitorizată de medic, clinic și prin investigații de laborator oferă perioade de remisie de lunga durată, în care simptomele la nivelul pielii dispar complet, concomitent cu o ameliorare importantă a manifestarilor organice”, precizează dr. Chiriţă.
Medicii dermatologi din cadrul clinicii Medisof vă stau la dispoziţie pentru orice întrebare sau solicitare legată de această afecţiune, care devine din ce în ce mai frecventă şi are un impact psiho-emoţional major asupra pacientului.
Pentru informaţii şi programări, puteţi lua legătura cu echipa Clinicii Medisof la numerele de telefon: 0372 922 404 / 0736 291 728.