9.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDirectorul SCJU, despre cazul încetării contractului prof. Ciurea: "Şi tatăl meu este în această situaţie, a fost o decizie unitară"

Directorul SCJU, despre cazul încetării contractului prof. Ciurea: „Şi tatăl meu este în această situaţie, a fost o decizie unitară”

Situaţie tensionată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova, după decizia conducerii de a înceta activitatea medicilor cu vârsta peste 70 de ani. La scurt timp după această hotărâre, către presă şi Ministerul Sănătăţii a fost transmisă o scrisoare deschisă în care se aduc mai multe critici la adresa managementului, semnată de medici din mai multe secţii ale spitalului.

Anumite publicaţii susţin că în spatele acestei scrisori s-ar afla prof. dr. Tudorel Ciurea, unul dintre medicii afectaţi de decizia de încheiere a contractelor. Şi managerul spitalului a făcut această legătură. El a afirmat că „încearcă să se spele toată această acţiune de încetare a activităţii tuturor celor peste 70 de ani, inclusiv a domnului profesor Ciurea, cu o silnicie”.

Contactat de GdS, prof. Ciurea a negat implicarea şi nu a dorit să comenteze despre cazul închetării contractului cu SCJU decât că „Aia e problema lui (Eugen Georgescu, managerul spitalului – n.r.). Dacă unui membru al Academiei îi faci aşa ceva şi nu respecţi legea, e problema lui, nu a mea. Şi nu mă interesează activitatea lui”.
Managerul SCJU Craiova spune, însă, că legea a fost respectată şi că decizia nu este una părtinitoare. Cinci medici sunt afectaţi de această situaţie, printre care chiar şi tatăl său.

Managerul spune că decizia de încetarea activităţii medicilor peste 70 de ani s-a făcut în baza legii

Pe data de 1 noiembrie, prof. Tudorel Ciurea a făcut o cerere prin care a solicitat prelungirea activităţii în secţia clinică de gastroenterologie. Managerul nu a aprobat cererea. Acesta a menţionat că legea 95/2006, art. 391, alin. 3. permite aprobarea sau respingerea unei astfel de solicitări.

Legea prevede următoarele: „În unităţile sanitare publice, medicii membri titulari sau membri corespondenţi ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Medicale,
profesorii universitari şi cercetătorii ştiinţifici gradul I, doctorii în ştiinţe medicale, care desfăşoară activităţi medicale, pot continua, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Peste această vârstă medicii, membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale pot fi menţinuţi în activitate conform dispoziţiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Medicale, cu modificările şi completările ulterioare. De acelaşi drept pot beneficia şi medicii membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei Române.”

Legea 264/2004 spune că membrii corespondenţi ai Academiei pot fi menţinuţi în activitate numai cu acordul instituţiei în care lucrează: „Membrii titulari şi corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale sunt menţinuţi în activitate sau în funcţii de conducere până la vârsta de 70 de ani. Peste această vârstă sunt menţinuţi în activitate numai cu acordul instituţiei în care lucrează, prin prelungiri anuale în baza certificatului de sănătate.”

Două cereri care se bat cap în cap: În una se cere prelungirea activităţii, în alta încetarea

Eugen Georgescu a declarat că decizia de a nu prelungi contractul prof. Ciurea i s-a comunitat pe 7 noiembrie, iar prof. Tudorel Ciurea a refuzat primirea. „I s-a trimis prin poştă. Nu avem nicio confirmare de ridicare până în acest moment”.
Tot pe data de 7 noiembrie, însă, spitalul primeşte o cerere de încetare a contractului cu jumătate de normă din secţia de gastroenterologie venită din partea aceluiaşi medic. „I se face dispoziţie de încetare la voinţa dânsului, începând cu data de 10 noiembrie. Din nou se trimite această dispoziţie, la care dânsul o refuză. În acel moment, i s-a trimis prin executor, a fost depusă în cutia poştală, s-a trimis adresă pe secţie pentru a fi înştiinţat medicul şef că nu mai este angajatul unităţii”, a spus managerul SCJU Craiova pentru Gazeta de Sud.

Pe data de 13 noiembrie, prof. Ciurea face o altă cerere în care menţionează: „Revin asupra cererii din data de 7.XI.2023 pe care nu o recunosc şi nu reprezintă voinţa mea de încetare a raporturilor contractuale”.
Conducerea spitalului spune că este derutată de această „cronologie a cererilor” şi că a solicitat clarificări. „Suntem surprinşi şi confuzi”, a precizat Georgescu.

Managerul SCJU: ” Şi tatăl meu se află în aceeaşi situaţie”

„Ideea de încetare a activităţii a fost, pe de o parte, că după vârsta de 70 de ani există o productivitate scăzută. În anul 2022 domnul profesor a avut 7 pacienţi internaţi în clinică. În 2023 au fost ceva mai mulţi, 35. Odată cu scăderea productivităţii, cu tot respectul pentru activitatea sa, este o decizie unitară. Şi tatăl meu este în această situaţie. Tatăl meu a fost un model pentru mine şi motivul pentru care am ales specialitatea chirurgicală. Dar în spital eu sunt şeful său ierarhic în acest moment”, a spus managerul, care a adăugat că cinci medici sunt vizaţi de această decizie a conducerii.

„Atribuţiile mele de bună practică au două componente mari. Una este cea de personal şi a doua este cea privind fondurile, în condiţiile în care 97% din ele se duc către salarii. Pentru medicamente, materiale sanitare îţi trebuie bani. Am vrut să păstrăm un echilibru. În momentul în care ai câteva cazuri pe an nu prea se poate continua activitatea. Nu a fost nimic părtinitor în condiţiile în care şi tatăl meu este vizat de această dispoziţie, care este până la urmă pentru binele instituţiei. Iar această cronologie cu cereri care nu se recunosc ne lasă cu multă suprindere”, a mai declarat Eugen Georgescu.

Citeşte şi:

Tipografia, readusă la viaţă. A fost inaugurat noul hub cultural din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS