5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMulţi fumători în rândul tinerilor români

Mulţi fumători în rândul tinerilor români

Institutul Naţional de Sănătate Publică a lansat zilele trecute un apel la conştientizarea riscurilor fumatului, cu prilejul Zilei Naţionale fără tutun, oferind date îngrijorătoare cu privire la consumul de tutun în rândul tinerilor din ţară.

20% dintre tineri fumează

Prevalenţa mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare, transmite INSP, prin direcţiile judeţene de sănătate.
Conform studiului Institutului Naţional de Statistică din anul 2021, procentul persoanelor fumătoare în rândul adolescenţilor şi tinerilor din grupa de vârstă 15‐24 ani, care fumează zilnic este de 10,16% . 9,81% fumează ocazional.

Consumul de tutun (inclusiv fumatul pasiv) a contribuit, conform estimărilor, la 17 % din totalul deceselor şi anilor de viaţă pierduţi prin dizabilitate în 2019.

Fumatul, principala cauză de decese care pot fi prevenite

“Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume. Este totodată şi cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind şi unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat”, transmit specialiştii INSP.

Consumul de tutun este şi principala cauză evitabilă a cancerului de plămân. Riscul de cancer pulmonar este de 20-25 de ori mai mare la bărbaţii şi femeile care fumează, în raport cu cei care nu fumează. Fumatul este totodată factor de risc pentru alte trei grupe de boli netransmisibile. Este vorba despre bolile cardiovasculare, diabetul şi bolile respiratorii. Fumătorii au un risc de 2-4 ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta o boală cardiovasculară. De asemenea, fumatul dublează riscul de apariţie a accidentului vascular cerebral.

Cu cât numărul de ţigări este mai mare, cu atât cresc riscurile

Riscul de deces şi invaliditate din cauza consumului de tutun creşte odată cu numărul de ţigări fumate. Riscul de mortalitate şi morbiditate în rândul fumătorilor din cauza bolilor legate de consumul de tutun, cum ar fi boala cardiacă ischemică, creşte odată cu numărul de ţigări fumate pe zi. De asemenea, fumul de ţigară afectează sănătatea nefumătorilor, prin fumat pasiv.

Prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile cheie de control al epidemiei de fumat.  Limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a salva vieţi şi de a îmbunătăţi starea generală de bine.

Citeşte şi:

Cum modelează timpul petrecut în faţa ecranului creierele copiilor

Boli care duc la pierderea vederii şi semnele care trebuie să te trimită la oftalmolog

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS