0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAromaterapia, eficientă sau nu?

Aromaterapia, eficientă sau nu?

În ultimii ani, aromaterapia și uleiurile esențiale au atins cea mai ridicată popularitate de până acum. O contribuţie au avut-o şi rețelele, sociale unde au putut fi prezentate potențialele lor beneficii terapeutice.

Aromaterapia își trage originile din civilizațiile antice. Plantele aromatice erau venerate pentru proprietățile lor vindecătoare, fiind de altfel și singura opțiune terapeutică la momentul respectiv. De la Egiptul antic la medicina tradițională chineză, diverse culturi au inclus substanțe aromatice în practicile lor de vindecare. Este cunoscut faptul că multe din substanțele de sinteză utilizate în industria medicamentelor au fost create îmbunătățind anumite proprietăți ale unor compuși derivați din plante.

Cum funcționează aromaterapia?

Aromaterapia presupune utilizarea uleiurilor esențiale din plante (flori, scoarță, frunze sau fructe) ca o abordare complementară a sănătății. Uleiurile esențiale sunt cel mai des folosite prin inhalare sau prin aplicarea unei forme diluate pe piele. Multe uleiuri esențiale sunt folosite în aromaterapie. Printre cele mai cunoscute sunt mușețel roman, geranium, lavandă, arbore de ceai, lămâie, ghimbir, lemn de cedru și bergamotă.

La modul general, este larg acceptată ideea că aromaterapia activează receptorii de miros de la nivelul nasului. Aceștia transmit mai departe mesaje către sistemul nervos și creier.

Uleiurile pot activa anumite zone ale creierului, cum ar fi sistemul limbic care joacă un rol esenţial în comportamentul motivaţional-emoțional. Uleiurile esențiale par să aibă un impact și asupra hipotalamusului și eliberării de serotonină la nivelul creierului uman.

Ce spun studiile?

Un studiu ce a folosit două tipuri de ulei, de lămâie și de lavandă, la persoanele care resimțeau o stare acută de stres, a constatat că lămâia a avut un efect pozitiv asupra stării de spirit a participanților la cercetare. În schimb, niciunul dintre uleiuri nu a modificat indicatorii de stres, markerii sistemului imunitar și nici nu au exercitat vreun rol în controlul durerii.
Aromaterapia este uneori folosită pentru tratarea insomniei, dar există puține cercetări riguroase pe acest subiect. Aromaterapia este uneori încorporată în terapia prin masaj pentru diferite afecțiuni, cum ar fi durerea de genunchi cauzată de osteoartrită sau alte tipuri de dureri.

Rezultatele studiilor in vitro (în laborator) sunt promițătoare, spre exemplu există un astfel de studiu ce a descoperit că anumite uleiuri esențiale ar putea ucide un tip de bacterii Lyme mai bine decât antibioticele. Cu toate acestea, rezultatele acestei cercetări nu au putut fi extrapolate în cadrul studiilor clinice pe oameni sunt mixte.
Prin urmare, deși în percepția populară există ideea că uleiurile esențiale sunt remedii naturale pentru o serie de afecțiuni, nu există suficiente cercetări clinice pentru a determina eficacitatea lor în sănătatea umană.

Este sigură aromaterapia?

În prezent nu există suficiente dovezi despre uleiurile esențiale pentru a putea afirma cu siguranță că anumite uleiuri sunt sigure pentru utilizare, iar altele nu. Totuși, majoritatea uleiurilor esențiale sunt considerate sigure cu o utilizare adecvată și diverse studii raportează beneficiile pentru sănătate ale diferitelor uleiuri esențiale.
Deși uleiurile esențiale și cele vegetale sunt compuși naturali, acest lucru nu înseamnă că sunt lipsite de posibile efecte adverse sau chiar pericole pentru sănătate, atunci când sunt utilizate într-o manieră nepotrivită.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

Citeşte şi:

Impactul luminii reduse iarna: Efecte asupra sănătății fizice

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS