Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova urmează să modernizeze 13 cabinete medicale din policlinică şi secţia de neonatologie cu finanţare europeană. Sunt şi alte proiecte pentru care s-au atras fonduri europene. Unitatea vrea să digitalizeze procesul medical şi va investi 1 milion de euro pentru a face primii paşi în această direcţie.
Ambulatoriul va fi dotat cu aparatură nouă
Spitalul vrea să crească numărul de cazuri deservite în ambulatoriu pentru a atrage mai mulţi bani de la Casa de Asigurări.
“În primul rând, ca să accesezi banii de la Casă trebuie să respecţi contractul, eventual să îl depăşeşti. Cu cât faci mai multe cazuri poţi să renegociezi, pentru o contractare mai mare.
Am insistat pe ambulatoriu, unde s-a câştigat un proiect european pentru aparatura medicală. Acesta va fi dotat la standarde, iar serviciile vor fi extinse. Există clinici particulare care au contracte cu CAS şi au foarte mulţi pacienţi, dar nu privatul creează statul, ci invers. Noi avem contract cu toate clinicile private. În cazul în care starea unui pacient se înrăutăţeşte, pacientul acela ajuunge la noi”, a precizat directorul SCJU Craiova, Eugen Georgescu.
13 milioane de lei vor fi investiţi în cabinetele din policlinică
“Privatul trebuie să existe, dar noi suntem aici pentru a susţine dreptul pacientului de a beneficia de un act medical corect şi prompt la spitalul de stat. Pentru asta avem nevoie de aparatură şi oameni. Din acest motiv am facut acest proiect pe fonduri europene pentru modernizarea cabinetelor din policlinică”, a adăugat managerul.
Proiectul se află în etapa de implementare şi presupune dotarea a 13 cabinete, printre care ginecologie, oftalmologie, stomatologie, cardiologie sau medicină internă. Valoarea se ridică la 13 milioane lei fără TVA şi spitalul se află în stadiul de achiziţii.
Secţia ATI – Neonatologie, modernizată şi extinsă
Un alt proiect pentru care SCJU a obţinut finanţare europeană vizează Secţia de Neonatologie.
“Proiectul a fost aprobat acum 2 sau 3 luni dar încă nu am primit de la Minister contractul de finanţare
Este un proiect complex, pentru ATI – Neonatologie, cu 4 componente distincte. Vorbim despre:
- extinderea capacităţii cu încă 3 paturi,
- dotarea a 5 paturi existente,
- centru de screening,
- centru de formare”, a menţionat Mihaela Bărbulescu, de la Compartimentul pentru fonduri erupene al SCJU Craiova.
“Există cazuri când avem neonatologia plină şi primim cereri de la alte spitale care vor sa ne trimită copii. Proiectul este foarte important pentru spital. Apoi, va fi centrul de formare pentru personalul medical cu competente pe ATI neonatologie, se vor organiza mai multe astfel de centre la nivel naţional. În neonatologie, riscurile sunt foarte mari să te formezi ca medic pe pacient.. Vorbim şi de copii de 500 de grame. Trebuie să existe o învăţare progresivă care porneşte de la simulator, iar în cadrul proiectului se vor achiziţiona mai multe simulatoare”, a declarat Georgescu.
Proiect pentru digitalizarea spitalului
În afară de proiectul pentru ambulatoriu şi cel pentru neonatologie, Spitalul Judeţean mai are un proiect şi pentru cabinetul de planning familial aprobat.
În evaluare se află un alt proiect major, pentru digitalizarea spitalului, în valoare de un milion de euro.
“Poate par bani mulţi, dar nu sunt pentru un spital atât de mare. Proiectul include digitalizarea secţiei ATI şi a laboratorului şi asigurarea părţii de reţea, pentru că nu putem face digitalizare fără infrastructură. Suntem constrânşi să o luăm cu începutul”, a spus Mihaela Bărbulescu.
Citeşte şi: Ce străzi mai asfaltează Primăria Craiova