Oamenii de știință americani spun că pot efectua un test de sânge pentru a verifica cât de repede îmbătrânesc organele interne ale unei persoane și chiar pentru a estima care dintre ele ar putea ceda primele.
Un test de sânge poate estima acum ce organ din corpul unei persoane este posibil să cedeze curând, potrivit oamenilor de știință de la spitalul universitar Stanford, din California.
Această metodă poate determina rata de îmbătrânire a organelor și poate evalua riscul unor boli precum Alzheimer, diabet și boli de inimă.
Echipa de la Stanford spune că poate monitoriza 11 părți importante ale corpului, inclusiv inima, creierul și plămânii.
Ei au încercat acest test pe mii de adulți, majoritatea de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.
Adulţii au organe care îmbătrânesc mai rapid decât celelalte
Studiul sugerează că aproximativ unul din cinci adulți sănătoși cu vârsta de peste 50 de ani are cel puțin un organ care îmbătrânește într-un ritm semnificativ mai rapid, iar unul până la doi din 100 ar putea avea mai multe organe care să fie mai bătrâne decât vârsta lor biologică.
„Atunci când am comparat vârsta biologică a fiecărui organ cu cea a unui grup mare de persoane sănătoase, am descoperit că 18,4% dintre cei cu vârsta de 50 de ani sau mai mult aveau cel puțin un organ care îmbătrânea mult mai repede decât media, ceea ce îi expune la un risc mai mare de îmbolnăvire a acelui organ în următorii 15 ani”, spune profesorul de neurologie, Tony Wyss-Coray de la spitalul universitar Stanford, într-un comunicat.
Îmbătrânirea rapidă a unui organ creşte riscul de mortalitate
În timp ce ideea de a face un test de sânge poate fi înfricoșătoare, ar putea reprezenta o oportunitate de a interveni și de a schimba lucrurile, spun cercetătorii.
Identificarea organelor care sunt în declin rapid ar putea ajuta la dezvăluirea problemelor de sănătate care ar putea fi iminente, spun cercetătorii într-un articol apărut miercuri, în revista Nature.
Cercetarea a constatat că îmbătrânirea rapidă a unui organ crește riscul de mortalitate cu 15 până la 50% în următorii 15 ani, în funcție de organul afectat.
Echipa își propune să folosească această predicție pentru a preveni insuficiența organelor prin începerea tratamentului înainte ca pacienții să prezinte semne de boală.
Citeşte mai mult despre implicaţiile studiului aici.