6.2 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDr. Gindrovel Dumitra, despre epidemia de rujeolă: “Copiii devin victime ale deciziilor eronate luate de părinţi”

Dr. Gindrovel Dumitra, despre epidemia de rujeolă: “Copiii devin victime ale deciziilor eronate luate de părinţi”

În urmă cu o săptămână, epidemia de rujeolă a făcut prima victimă în România. Un bebeluş de 7 luni a murit după ce a contractat boala, iar medicii au semnalat cu îngrijorare creşterea exponenţială a cazurilor, pe fondul acoperirii vaccinale tot mai scăzute.

Gradul de vaccinare, în scădere post-Covid

Efectele creşterii vizibilităţii mesajelor antivacciniste post-pandemie încep să se facă simţite. Zgomotul de fond produs de antivaccinişti în perioada pandemică a alterat percepţia vaccinurilor şi a crescut nivelul de ezitare, spune medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei ,
“Campania de vaccinare împotriva Covid-19 a adus în prim plan nu doar informaţii benefice, dar şi informaţii eronate. Acestea au condus la decizia unor părinţi de a nu-şi mai vaccina copiii. Ca urmare, iată, ne confruntăm cu o nouă epidemie de rujeolă în care îşi pot pierde viaţa copii nevinovaţi, devenind victime ale deciziilor eronate luate de părinţi”.

Acoperirea vaccinală ROR, sub 70%. Este nevoie de o acoperire de peste 95%

Părintele care decide să nu-şi vaccineze copiii este, la rândul său, o victimă, consideră medicul. Motivul este că antivacciniştii se manifestă public în acest moment, sunt din ce în ce mai populari şi asta a dus la creşterea nivelului de ezitare şi la scăderea cifrelor legate de acoperirea vaccinală în perioada post-pandemică.
“Vorbim de acoperire vaccinală sub 70% pentru prima doză a vaccinului rujeolă-oreion-rubeolă, unde este nevoie de o acoperire vaccinală de 95% pentru a limita răspândirea unei epidemii şi pentru a o preîntâmpina. Avem cifre de sub 60% pentru cea de-a doua doză, care se administrează la 5 ani, fapt care permite acumularea unei mase critice de copii nevaccinaţi”, a transmis dr. Dumitra.

Echipa medicului de familie are un rol important în creşterea încrederii pacienţilor

Nu există o soluţie-standard pentru a contracara această tendinţă, crede medicul. “Este nevoie să ne adaptăm la realităţile actuale şi să încercăm să identificăm soluţii în fiecare comunitate, pentru că fiecare comunitate are propriile caracteristici şi percepţii diferite. Astfel, din punctul meu de vedere, mesajul profesionistului care se află acolo este cel mai important”.

Întrebat dacă medicul de familie are un rol major în lupta pentru conştientizarea beneficiilor vaccinării, dr. Gindrovel Dumitra transmite că rolul major îl joacă nu doar medicul de familie, ci şi echipa acestuia: “Trebuie să privim echipa ca ansamblu, din care fac parte şi asistenţii medicali şi chiar şi personalul angajat auxiliar. Asistenţii medicali comunitari au un rol important pentru că ei sunt interfaţa cu părintele. Ne-am axat foarte mult în ultimul timp pe informaţii transmise medicilor de familie, astfel încât ei să fie capabili să identifice nivelul de ezitare şi cauza ezitării. Iar mesajele să fie direcţionate în mod corespunzător”.

Mesajele publice generice trebuie dublate de implicarea specialiştilor din comunitate

Fiecare mesaj contează, subliniază dr. Dumitra. În timp ce mesajele generice din media ating o anumită componentă, mesajul profesionistului de lângă oameni, din comunitate, care de-a lungul timpului a dat dovadă de empatie pentru pacient, poate contribui la scăderea gradului de ezitare: “Un părinte care, din cauza informaţiei din social media, ia o decizie greşită şi-o poate schimba pentru că omul de lângă el empatizează şi îl face să înţeleagă beneficiile vaccinării”.

Citeşte şi: SC CULTURA SRL

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS