Decembrie este luna familiei, a sărbătorilor, dar și a mâncării — multă mâncare. Tentațiile sunt peste tot, iar petrecerile și călătoriile ne scot din rutina zilnică și ne schimbă obiceiurile alimentare pentru câteva săptămâni. Toate acestea au consecințe și asupra sănătății, ca orice exces.
Prin urmare, cum putem să ne ținem de planul alimentar care să ne mențină sănătoși? Stabilind reguli și respectându-le cât mai mult, șansele pentru a ieși cu aceeași greutate din sezonul de iarnă, dar și fără alte probleme de sănătate, cresc.
Ce putem face?
Este posibil să mâncăm de mai multe ori în locații unde nu putem controla ce mâncare ni se servește, dar urmând acești pași, este posibil să facem față mai ușor provocărilor:
Mâncaţi aproape de orele la care o faceți în mod obișnuit și în cantitățile uzuale. Pregătiți-vă propria masă, alegând o farfurie mică, acolo unde este posibil. Dacă sunteți servit de alte persoane, cereți-le o porție mai mică decât porțile uriașe obișnuite.
Țineți-vă de obiceiurile alimentare uzuale, respectând necesarul nutrițional zilnic. De exemplu, alegeți o friptură pentru necesarul de proteine și o porție mică de carbohidrați, cum ar fi cartofii prăjiți, apoi încercați să umpleți restul farfuriei cu legume și salate.
Dacă sunteți invitat la o petrecere, oferiți-vă să aduceți mâncare și voi și alegeți o opțiune sănătoasă
Dacă doriți o gustare, luați în considerare amestecuri de nuci, semințe și fructe uscate, cum ar fi goji sau caisele, în loc de ciocolată și chipsuri.
Nu săriți peste mese pentru a păstra calorii pentru un festin. Mesele copioase înseamnă digestie îngreunată și glicemie crescută, așa că este de preferat să avem cele 3 mese principale ale zilei, alternate cu gustări.
Începeți cu legume pentru a vă reduce pofta de mâncare și mâncați lent. Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca informația că suntem sătui să ajungă la creier.
Evitați sau limitați consumul de alcool. Este important să încercăm să avem grijă la consumul de alcool, mai ales că în perioada sărbătorilor crește consumul de băuturi alcoolice. Dacă bei acasă, este ușor să pierzi evidența cât de mult bei, iar acest lucru este rău inclusiv din punct de vedere al faptului că băuturile conțin un număr ridicat de calorii. În plus, alcoolul deshidratează, deci nu uitați să consumați și suficientă apă.
Mișcarea fizică ne poate ajuta să ne simțim întotdeauna mai bine, iar sărbătorile nu fac exceptie. Plimbări cu prietenii și familia, patinaj sau alte activități fizice pot conta mult în felul în care ne simțim.
Luați în considerare să preparați mâncarea prin coacere sau la grătar și cât de puțin posibil prin prăjire. Inclusiv gesturile mărunte ca înlocuirea smântânii cu iaurt grecesc sau a piureului de cartofi cu cel de conopidă pot contribui la menținerea stării de sănătate și implicit, a stării de bine.
Susține-ți familia și prietenii să aibă o alimentație obișnuită în perioada sărbătorilor! Încurajați-i să mănânce sănătos pe tot parcursul anului, dar și în timpul perioadelor festive.
Valentina Ghimpău
Sărbători fericite de la farmacist primar!
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!